26 / 11 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira gelirlerinden hangi giderler indirilir? İşte yanıtı...

Kiracılar dikkat! Kira gelirlerinden hangi giderler indirilir? İşte yanıtı...

Ardahan Haber'in köşe yazarı Sabri Arpaç, bugünkü yazısında, konut kira bedellerinin istisnayı aşan kısmının vergilendirilmesine ilişkin detayları kaleme aldı.




BİNALARIN KONUT OLARAK KİRAYA VERİLMESİNDE İSTİSNA

Gelir Vergisi Kanunu'nun 21'nci maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2021 yılı için 7.000 TL'si gelir vergisinden istisnadır. Bu istisna ticari zirai ve mesleki kazancından dolayı gelir vergisi mükellefi olanlar bu istisnadan yararlanmayacakları hükme bağlanmıştır.

Yıllık 7000 TL'nin altında konut kira geliri elde eden ve başka gelirlerinden dolayı beyanname vermek zorunda olmayanların mükellefiyet kaydı açtırmalarına ve bu gelirleri için beyanname vermelerine gerek bulunmamaktadır. Bu durumu bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmesi yeterli olacaktır.

Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2021 yılı için 7.000 TL'lik istisnadan yararlanılması söz konusu olmayacaktır.

Kiracılar dikkat! Kira gelirlerinden hangi giderler indirilir? İşte yanıtı...

Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerinin süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edilmesi halinde söz konusu istisnadan yararlanabileceklerdir.

İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirine istisna tutarı uygulanacak, aşan kısmı vergiye tabi tutulacaktır.

İstisna yalnızca konut kira gelirlerine uygulanacaktır. Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanacaktır.
Ayrıca ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar bu istisnadan yararlanamazlar. Ayrıca konut kira geliri elde mükelleflerin aynı zamanda ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2021 yılı için 130.000 TL'yi geçmesi halinde de bu istisna uygulanmayacaktır.

Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için 2021 yılıda 7.000 TL'lik istisna ayrı ayrı uygulanması mümkün bulunmaktadır. Mirasın paylaşılmamış olması halinde, her bir mirasçı istisnadan ayrı ayrı yararlanacaktır.

Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde de istisna, kira gelirleri toplamına bir defa uygulamaktadır.

VERGİYE TABİ HASILATAN İSTİSNAYA İSABET EDEN GİDER KISMININ İNDİRİLMEYECEĞİ

Gerçek gider yönteminin seçilmesi ve konut kira gelirlerine uygulanan istisnadan yararlanılması durumunda, indirilecek gerçek gider aşağıdaki örnekteki gibi hesaplanır:
Örneğin mükellef (A), 2021 yılında 80.000 TL konut kirası elde etmiştir. Başka geliri bulunmamaktadır. Yıl boyunca bu konut için 20.000 TL gider yapmıştır.

Vergiye tabi 80.000 hasılattan önce 7.000 TL istisnayı düşülecek, kalan 73.000 TL'den indirilecek gideri = (20.000 x 73.000) / 80.000 = 18.250 TL olarak hesaplanacaktır. Yani istisnaya isabet eden 1.750 TL için istisna uygulanmayacaktır.


Geri Dön