Kiracılar dikkat! Kira indirimi talep edilebilir mi?
Koronavirüs salgını sonrasında kredi ve kredi kartı borçları ile elektrik ve su faturaları için gündeme gelen erteleme ve taksitlendirme gibi seçenekleri kiralar için de geçerli oluyor. Kiracıların mülk sahiplerine durumunu yazılı olarak bildirmesi gerekiyor.
COVID-19 salgınının ardından kredi ve kredi kartı borçları ile elektrik ve su faturaları için gündeme gelen erteleme ve taksitlendirme gibi seçenekler kira sözleşmeleri için de geçerli sayılacak.
EMSAL KARAR
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrasında maddi anlamda kayıp yaşayan çalışanlar ile faaliyetlerine geçici süreliğine ara veren işletmecilerin ödemek zorunda olduğu konut ve iş yeri kiraları için birden fazla emsal karar verdi.
Yargıtay'ın verdiği karar kapsamında koronavirüsün ardından işsiz kalan ya da maaş alamayan çalışan ile faaliyetlerini durduran işletme sahipleri mülk sahiplerinden indirim ve erteleme isteyebiliyor.
YAZILI OLARAK BİLDİRİN
Böyle bir talep için konutta kiracının koronavirüsün ardından işini kaybettiği ya da maaşını alamadığını, iş yeri sahibinin ise salgın nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu ya da iş kaybına uğradığını ispatlaması gerekiyor. Kiracılar, vakit kaybetmeden taleplerini iş yeri ya da konut sahiplerine yazılı olarak bildiriyor.
KİRA BEDELLERİNDE İNDİRİM HAKKI
Koronavirüs salgını sebebiyle alınan tedbirler ve ticari hayatın olağanüstü bir sürece girdiği bugünlerde, zor durumda kalan kiracıların benzer bir savunmayla, bu süreç boyunca kira bedellerinin indirilmesini talep etme haklarının olduğunu ifade eden uzmanlar,yaşadıkları durumu ve indirim taleplerini zaman geçirmeden iş yeri ya da konut sahiplerine yazılı olarak bildirmeleri gerektiğini belirtiyor.
15 GÜNLÜK SÜRE
Kira süresi 1 yıldır. Ancak, kira dönemi sonundan en az 15 gün evvel taraflar sözleşmeyi yenilemeyeceğini bildirmedikçe kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl daha uzar.
13. Kira sözleşmesinin otomatik uzaması durumunda kira bedeli, TUİK tarafından açıklanan ve bir önceki yılın aynı ayına göre hesaplanan ÜFE & TÜFE oranının ortalaması kadar artırılır.
KİRA SÖZLEŞMESİNİ FESHETME HAKKI
Kiracı ilk bir yıllık kira dönemi hariç olmak kaydıyla, otomatik uzayan kira dönemleri içinde 2 (iki) ay önceden kiralayana yazılı olarak bildirmek şartıyla kira sözleşmesini feshetme ve kiralananı tahliye etme hakkına sahip oluyor.
Kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri!
Kiracılar dikkat! Kira sözleşmeleri ne zaman yenilenmeli?
Kiralama sözleşmelerinde yeni değişiklikler yapıldı!
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com