28 / 04 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira ne zaman ödenir?

Kiracılar dikkat! Kira ne zaman ödenir?

Kiracılar bir ev, kiraladıkları zaman o evin kirasını peşin mi yoksa bir ay oturduktan sonra mı ödeyecekleri konusunda bilgi sahibi olmak istiyorlar. Buna göre, kira ne zaman ödenmelidir, yasal uygulama nasıl işler?



Kiracılar ile ev sahipleri kira ödemeleri ile ilgili olarak sık sık karşı karşıya geliyorlar. Bu süreçte, bazen de bazı uygulamaların yasal boyutu merak konusu oluyor. Bunlardan en önemlisi ise kiranın ne zaman ödenmesi gerektiği ile alakalı oluyor. Buna göre, kiracı evi kiralar kiralamaz mı yada bir ay geçtikten sonra mı kirayı ödeyecektir? Kiracı kirayı ne zaman ödemelidir?

KİRA SÖZLEŞMESİNE DİKKAT EDİLMELİ

Kira ödemelerinin ne zaman yapılacağı ile ilgili olarak kira sözleşmelerinde ilgili bir madde olabilir. Bu madde var ise hem ev sahibi için hem de kiracı için bağlayıcıdır. Kira sözleşmesi incelendikten sonra imza altına alınmalıdır. Taraflar herhangi bir sürpriz ile karşılaşmak istemiyorlar ise kapsamlı bir incele ile kira sözleşmesi yapılmalıdır. Mümkünse kira sözleşmesi yapılırken bir avukattan yardım alınmalıdır.

 Kiracılar dikkat! Kira ne zaman ödenir?

KİRA NE ZAMAN ÖDENİR?

Kira sözleşmesinde yer  alan kiranın peşin yada 1 ay oturulduktan sonra ödeneceği ile ilgili olarak bir hüküm yok ise o zaman genel uygulamaya bakılmaktadır.  Türkiye’de ev sahiplerinin yaptıkları genel uygulama kiranın peşin olarak ödenmesi şeklindedir. Yine bu süreçte kiracı önce kirayı ödüyor ve sonradan da  bir ay evden yararlanıyor. Bu şekilde yapılan uygulama kiracı açısından nadir olsa da dezavantajlı olabiliyor.

Kiracı eğer evden çıkmayı düşünüyorsa ve kirasını da peşin ödeme yapmış ise son ayın kira süresi tamamlanmadan ev tahliye edilirse ev sahibine fazladan para ödemiş durumunda kalıyor. . Bu durumda ev sahibinden bu fazladan ödenen para kiracı tarafından talep edilir ama ev sahibi muhtemelen bunu kabul etmez. Bu miktarın  az olmasından dolayı da kiracı yasal yollara başvurmaya değer bulmayacağı için para ev sahibinde kalır.

Kentsel dönüşüm, yüksek kiralar ve ev sahibi-kiracı tartışmaları İstanbul'dan İstanbul'a göçü tetikledi!

İçinde kiracı olan evi almak mantıklı mı? Şimdi konuta yatırım zamanı mı? Aman dikkat!

Kiracısı kirayı ödemeden çıkan ev sahibinden isyan: Evde bomba patlamış gibi, tadilat masrafı 150 bin TL'yi geçti!

Kiracılar müjde! Kira yardımları resmen başladı!


Geri Dön