Kiracılar dikkat! Kirasını geç ödeyen kiracıyı neler bekliyor?
Kira ödemelerini günü gününe yapmayarak geç yapan kiracılar ile ev sahipleri arasında sıkıntılı durumlar yaşanabiliyor. Buna göre, kira ödemelerini günü gününe yapmayan kiracılar ile ev sahipleri karşı karşıya geliyor. Kirasını geciktiren kiracıyı neler bekliyor?
Kiracılar kira ödemesini gecüktirdikleri zaman sıkıntılar başlıyor. Buna göre, kiracılar ve ev sahiplerinin ne kadarlık bir süre içerisinde evden çıkarabilecekleri merak konusu oluyor. Bu kiracılar evden ne zaman tahliye edilirler?
Kira ödemelerini günü gününe yapmayan yada geç ödeyen kiracılar ev sahiplerini zor durumda bırakabiliyorlar. Bu süreçte kiracıları idare eden ev sahipleri olabildiği gibi bazı ev sahipleri de kiracıyı evden çıkarmanın yollarını da araştırıyorlar. Bu doğrultuda bir ev sahibinin kiracısını evden kolay kolay çıkaramayacağı da bilinmektedir. Fakat kiracı buna güvenerek yükümlülüklerini yapmaz ise bunun faturasını ödemek zorunda olabiliyor.
KİRACIYA İHTAR GÖNDERİLMELİ Mİ?
Kiracısını evden çıkarmayı isteyen bir ev sahibinin yapması gereken ilk iş kira ödeme gününde kirasını zamanında ödemeyen kiracıya ihtar göndermek olabilir. Buan göre; noter üzerinden gönderilecek bu ihtarın çok kritik bir önemi de bulunmaktadır. Bir kira sözleşmesi senesi içerisinde ev sahibi kiracısına 2 defa haklı gerekçe ile ihtar gönderirse kiracı aleyhinde tahliye talepli dava açabilmektedir. Bu kuralı işletebilmek için de ev sahibi ihtar göndermelidir. Yoksa kiracı kirayı geç ödüyor denilerek pek bir işlem yapılamaz.
ARABULUCU SÜRECİ AŞILMALI
Yapılan uygulama kapsamında ev sahibi kiracıyı mahkemeye verecekse arabulucu sürecini aşmak durumunda. Bu süreç de yaklaşık 1 ay sürecektir. Bu süreçte anlaşma sağlanamazsa ev sahibi kiracı hakkında tahliye talepli dava açabilecek. Bu davanın açılabilmesi için dahi sadece 3 aylık bir sürece ihtiyaç vardır. O da kiracının iki ay üst üste kirasını geç ödemesine bağlı olmak kaydı ile olduğu belirtildi.
Kiracısı hakkında en iyi ihtimal ile 3 aylık bir sürecin ardından dava açabilen bir ev sahibi kararın kesinleşmesi ile birlikte için en az 1,5 – 2 sene beklemek zorunda kalacak. Aşağı yukarı bu toplam süreç 2,5 sene bulabilecek. Bu da oldukça uzun olacaktır. Bundan dolayı ev sahipleri ile kiracıların uzlaşmaları her iki taraf açısından da daha mantıklı olacaktır.
Kira davaları neden uzun sürüyor? Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın!
Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!
Ev sahibinden kiraya yüzde 450 zam! Vatandaşlar ikiye bölündü: Bu normal mi, değil mi? Almanya’da 'Dar gelirliler için acil sosyal konut yapılsın' çağrısı!
|