Kira

Kiracılar dikkat! Kirasını geç ödeyen kiracı hemen evden tahliye edilir mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar çeşitli konuları da gündeme getiriyor. Buna göre, kira ödemelerinde aksama yapan kirasını geç ödeyen  kiracıların evden çıkarılma durumları araştırılmakta. Kiracı geç ödeme yaparsa evden çıkarılır mı? İşte ayrıntılar...

Kiracılar ile ev sahipleri çeşitli ekonomik nedenler ile karşı karşıya gelebiliyor. Bu kapsamda kira ödemelerinde de aksama olmasına dair örneklerde çoğalmaya başladı. Bu dönemde yaşanan hayat pahalılığı kiracıları zor durumda bırakıyor ve  ödemeler günün yapılmamaya başlandı. Bu durum ile karşı karşıya gelen kiracıların akıllarındaki soru ise geç ödeme yapılması nedeniyle ev sahiplerinin onları evden çıkarıp çıkaramayacakları oluyor.

KİRACININ EN ÖNEMLİ SORUMLULUĞU!

Kira sözleşmesi ister yazılı yapılsın isterse de sözlü olarak yapılsın ve taraflar arasında anlaşmaya varılsın kiracının en önemli sorumluluğu ev sahibine belirlenen günde veya öncesinde kira ödemesini yapmasıdır. Bu süreçte ev sahibi de buna karşılık kiracıya barınma ihtiyacını karşılayabilecek bir ev temin etmektedir. Yapılan kira sözleşmesinden doğan sorumluluklar kapsamında yerine getirilmelidir ve kiracının geç kira ödemesi bu sorumluluğun yerine getirilmemesi anlamındadır. Bu durumda kiracı tam olarak ev sahibinin insafına kalmaktadır.

HEMEN TAHLİYE GERÇEKLEŞMEZ!

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Kiracı kirayı geç ödediği için ev sahibi hemen kiracıyı evden çıkaramaz. Yasalara göre böyle bir durum mümkün değildir. Ancak geç ödeme yapılması ev sahibine önemli haklar verecektir. Tekrar edilmesi durumunda ise kiracının evden tahliye edilmesine dair karar olabilir.

EV SAHİBİ BİLDİRİM YOLLAYABİLİR

Ev sahibi kiracısının kira ödemesini 1 gün bile geciktirmesi durumunda yazılı bildirim gönderme hakkına sahiptir. Bu bildirimin belki o anda pek bir ödemi yoktur. Fakat bu durumda yer alana  kiracının bulunduğu evden tahliyesine dair süreç gerçekleştirilebilir.  Buna göre, bir kira sözleşmesi zamanında bir yıl içerisinde kiracıya ev sahibi tarafından haklı gerekçe ile gönderilecek 2 yazılı bildirim ev sahibine çok önemli bir hak vereceği kaydedildi.

Öte yandan, iki haklı gerekçeli bildirim gönderen ev sahibi kiracı için tahliye davası açma hakkı elde etmektedir. Arabulucu sistemi uygulandığı için direkt dava açılamayacaktır. Fakat ev sahibinin anlaşmaya niyeti yoksa bu süreç sadece 3 haftalık süre kazandırır. Süreç tamamlandığında dava açılabilir ve mahkeme de kiracının tahliyesine karar verir. Lakin bu dava hemen sonuçlanamayacağı için kiracı en az 2 yıl daha aynı evde oturmaya devam eder.

Kira tespit davalarında eksik tespit yapılabilir mi?

Kiracı için ev satın almak mümkün değil, ev sahibi içinse kiralar tatmin edici değil!

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Kira zammı sınırlaması ne zaman sona erecek?

Kiracılar aman dikkat! Kiracılara icradan büyük borç çıkabilir...