Kira

Kiracılar merak ediyor! Kiracı bir evde en fazla kaç sene oturabilirler?

Ev sahipleri ile kiracıların en çok anlaşmazlık yaşadıkları konu kiracının evden tahliyesi oluyor. Buna göre, bir kiracı aynı evde en fazla kaç sene kalabilir?

Ev sahipleri ile kiracıların karşı karşıya geldikleri en önemli meselelerden birisi de tahliye konusu olmaktadır. Ev sahipleri uzun seneler bir kiracının evlerinde oturmasını tercih etmiyorlar. usakgundem.com'da yer alan içeriğe göre; Yasal kira artış oranı kadar her yıl kiraya zam yapılsa da ev sahipleri güncel kira değerinin altında kira almak durumunda kalıyorlar. Bunu da tercih etmeyen ev sahipleri için en ideali her sene kiracıyı değiştirmek oluyor. Bu da hiç kolay bir durum olmuyor.

KİRACI AYNI EVDE KAÇ YIL KALABİLİR?

Kiracı bir evi kiraladığı zaman kira sözleşmesi ile kendisini güvence altına alınmaktadır. Bu güvence ile beraber kiracı uzun seneler o evde oturabilir. Fakst, bunun için bazı konularda özen göstermesi gerekiyor. İstisnai durumlar da hesaba katılmaz ise kuralına göre hareket eden kiracının ev sahibi tarafından kolay kolay evden çıkarılması mümkün olmamaktadır.

Bir kiracı öncelikle kira ödemelerini herhangi bir şekilde aksatmamalıdır. Bunun yanında ev sahibi ve komşuları ile saygılı ilişki kurmalı ve aidat ödemelerini de gününde ve eksiksiz bir şekilde yapmalıdır. Bu koşulları sağlayan bir kiracıyı ev sahibinin evden çıkarması kolay olmayacaktır. Öncelikle kira sözleşmesi bu durumda 10 defa otomatik yenilenecektir. Böylece kiracı evi kiraladığı ilk senede de hesaba katılınca evde 11 sene oturmuş olur.

Öte yandan, 11 sene dolduktan sonra ise yasalar ev sahibine kiracıyı herhangi bir gerekçe göstermeden evden çıkarma hakkı veriyor. Bu durumda da kiracı hemen evden çıkmayacak ve bir mahkeme süreci yaşanacaktır. Bu süreç de 2 sene olduğunda bir kiracı evden ancak 13 senede çıkarılabilecektir.

Kiracı ihtiyaçtan dolayı evden çıkarılabilir. Bu ihtiyaç mahkeme önünde ev sahibi tarafından ispat edilebilir ise 13 yıllık sürenin beklenmesine gerek olmadan seneye bağımsız olarak kiracı evden çıkarılabilmektedir.

Ev sahibi kiracı arasındaki gerilimden sonra sıra üst geçide geldi! Ev sahibi üst geçitle davalık oldu!

Kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarında yıllar sürecek bir süreç var: TBMM adil çözüm bulmalı! 

Kiracısını evden çıkaramayan ev sahibi isyan etti! Mahkeme sonuçlanmıyor! İntihar mı edeyim?

Konut almak isteyenlere uzmanından tavsiye: Kiracısı olan konutu almayın!