17 / 05 / 2024

Kiracılar ne yapacağını şaşırdı! Ev sahipleri kuralları kulak arkası ediyor!

Kiracılar ne yapacağını şaşırdı! Ev sahipleri kuralları kulak arkası ediyor!

Kira artış oranı yeni yasal düzenleme getirilmişti. Kira artışı yüzde 25’i geçmeyecekti. Ancak bu yasal düzenleme ev sahipleri tarafından kulak arkası edilmeye başlandı. İşte detaylar!



 

Son zamanlarda ev sahipleri ile kiracılar arasında uyuşmazlıklar hat safhaya çıktı. Kira artışına yüzde 25 ile sınırlayan yasaya rağmen bazı ev sahipleri kiracılarından fazlasını talep etmeye başladı. Tüketici Hakları Kom. Bşk. Dinçer İşisağlam, "Kira kontratlarında belirledikleri bir oran varsa önce o oran göz önüne alınır. Devletin getirdiği yüzde 25'lik düzenlemede bu oranın üzerinde farklı bir oran belirlenmiş ise maksimum verilebilecek miktar olarak da bu zam oranı olarak yüzde 25 belirlenmiştir" diye konuştu.

BAZI EV SAHİPLERİ YÜZDE 100 ZAM İSTİYOR!

TRT Haber'de yer alan bilgilere göre, bazı kiracılar, ev sahiplerinden gelen yüzde 100 zam ile karşı karşıya kalıyorlar. Kirada artış zamanı gelince bir çok ev sahibi fahiş oranda zam isteği ile kiracıları ile irtibata geçiyor. Öyle ki bazı ev sahipleri yasal düzenlemeye rağmen yüzde 100 oranında kira artış talebinde bulunuyor.

KİRACILARIN YASAL HAKLARI NEDİR? EV SAHİBİNİN YASAL HAKLARI NEDİR?

 “Kirayı düzenli ödeyen tüketici haklı gerekçe olmaksızın tahliye edilemez diyen Tüketici Hakları Kom. Bşk. Dinçer İşisağlam, sözlerine şöyle devam etti; “İşi sağlam kurallara uyan kiracıların evden çıkarılması kolay değildir. Yüzde 25'lik kira artışını sağlayıp bunu banka kanalları ile kiraya verenin hesabına yatırılması ve kiranın da düzenli olarak ödenmesi gerekir. Bir de verdiği taahhütnamelerin geçerliliği konusunda iyi bir inceleme yapmaları gerekiyor. Kurallara uydukları zaman kiracıların normal olarak evden çıkarılması kolay değildir."

EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?

Ev sahipleri kirayı eğer elden alırsa bir yaptırımla karşılaşırlar. Bu bahsedilen yaptırım da kirasını elden alan ev sahipleri minimum olarak kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Ancak iş yeri kiralarında bu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır.

Kredi sorununuz artık sorun olmasın! 3 ay ertelemeli ihtiyaç kredisini hangi banka veriyor?

KYK borcu tamamen silindi mi? KYK kredisi faizleri silindi mi?

Konut kredisini bunları biliyor muydunuz? Ne kadar konut kredisi çekebilirim? En fazla kaç TL konut kredisi alabilirim?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön