22 / 11 / 2024
fuzul

Kiracılar, sözleşmeye uymazsa ev sahibine borçlu çıkabilir

Kiracılar, sözleşmeye uymazsa ev sahibine borçlu çıkabilir

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki ilişkilerini yasalar çerçevesinde kurmak zorundalar. Kiracılar bazı detaylara dikkat etmemeleri durumunda ev sahiplerine hesapta olmayan bir borcu ödemek zorunda kalabilirler. İşte o detaylar...




Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki ilişkinin en belirleyici özelliği taraflar arasındaki kira sözleşmesidir. Kira sözleşmesi ile ev sahipleri ve kiracılar arasındaki yasalar bir güvence altına giriyor. Bu na göre bu güvence taraflara verildikten sonra tek sıkıntı yasaların uygulanması şeklinde oluyor. Kiracılar da ev sahipleri de ayrıntılı uygulamalara göre hiç ummadıkları bir durum ile karşılaşabiliyorlar.

KİRACILAR EVİ TAHLİYE EDERKEN DİKKAT ETMELİ

Usakgundem'de yer alan habere göre; Kiracı oturduğu evden çıkmaya karar vermişse bu işlemi kanunlara uyarak yapmak zorundadır. Öte yandan uygun olmayan şekilde yapılan hareketler kiracının ev sahibi ve kanunlar karşısımda zor durumda kalıp bunun bedelini ödemesine sebebp hazır olabilir. Bir ev sahibi ile kira ilişkisini sona erdirmenin yolu sadece evi boşaltmak evden ayrılmak değildir. Kiracılar kanunlara uygun olacak şekilde kira sözleşmesini sona erdirmek zorundadır.

Bu süreçte kiracıların en sık yaptıkları hata ev sahibine anahtarı teslim etmemeleri. Bu durum karşısında ev sahibine anahtar teslimi yapılmadan kira sözleşmesini sona erdireceklerini düşünen kiracılar bunun ne kadar büyük bir haat olduğunu maalesef bilmiyorlar. Kiracı evden çıkacağı zaman önce evi boşaltmalı ve sonrasında da ev sahibinin bizzat kendisine anahtar teslim edilmelidir. İlerleyen zamanlarda bir sorun yaşamak istemeyenler ev sahiplerinden anahtar teslim tutanağı almalıdırlar. Bu işlenleri yapmayan kiracılara sonrasında yüksek bir fatura çıkabilir.

Kiracılar, sözleşmeye uymazsa ev sahibine borçlu çıkabilir

Eğer kira sözleşmesi kuralına uyumlu bir şekilde sona erdirilmemişse kiracının kira borcu katlanarak devam edecektir. Ev sahibi evini kiraya vermezse arada meydana gelen maddi kayıp kiracıdan alınacaktır. Bu durumda kiracı altı aylık veya yıllık kira bedeli tutarı kadar fatura çıkabilir. Bu durumda kiracının hiç hesapta olmayan bir borcu ödemek zorunda olması ile sonuçlanır.

KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kira sözleşmesi bir diğer adı ile kira kontratı; ev ya da iş yeri gibi herhangi bir mülk kiralanacağı zaman mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan yazılı anlaşmaya denir. Kira sözleşmesi ile hem kiraya veren hem de kiracı olan tarafın hakları yasal olarak korunur.

Kira sözleşmesini yenilemeyenler yandı!

Süresiz kira sözleşmesi feshi nedir?


Geri Dön