Kiracılar tahliye kararına nasıl itiraz edebilir? Kiracı tahliye kararını temyiz edebilir mi?
Ev sahibi ve kiracılar arasında sık sık tahliye davaları gündeme geliyor. Peki kiracılar tahliye kararına nasıl itiraz edebilir? Kiracı tahliye kararını temyiz edebilir mi?
Örneğin kira bedeli aylık 1.000 lira şeklinde varsayılırsa, mahkemenin tahliye kararı vermesinin üzerine kiracı istinaf yoluna başvuru yapıp, ayrıca mahkemeden talepte edilerek icranın geri bırakılması kararı alınabiliyor. Bunun için kiracının öncelikle icra müdürlüğüne mahkemeden aldığı bir derkenarı sunmasının gerekli olduğu belirtiliyor. Bunun üzerine müdürlük icra müdürlüğü veznesine teminatın ödenmesi ve mahkemeden icranın geri bırakılması kararı alınması için kiracıya süre tanıyor.
Tüm bu işlemleri yerine getiren kiracı örneğe göre 3 kira bedeli olan 3 bin lirayı mahkeme veznesine depo etmek suretiyle tahliye kararının uygulanmasının durdurulmasına imkan oluşturabilir. Bu durumda kiracı tahliye kararının hukuka aykırı olduğu düşüncesinde ise 3 aylık kira rakamını icra müdürlüğü veznesine ödemek şartıyla, tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin olarak vereceği tarihe kadar erteletebilme hakkına da sahip oluyor.
Kiracılar tahliye kararına itirazda bulunursa ne olur?
Tahliye kararları ilamlı icraya konu ediliyor ve kural olarak ilamlı icra kararlarına itiraz edilemiyor. İlamlı icra kararlarında gerekli prosedür tamamlandıktan sonra icranın geri bırakılması kararı alınabiliyor.
Kiracının ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karar sonucunda tahliye edilmesi gerektiği halinde üst derece mahkemesine başvuru yaparsa, tahliye kararının uygulanmasının devam edip etmeyeceği durumunun belirlenmesi gerekir.
Bu durumda kiracı tahliye kararının hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa, mahkeme tarafından belirlenen tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırmak suretiyle tahliye kararının uygulanmasını, üst derece mahkemesinin konuyla ilgili kararını kesin şekilde belirteceği kadar erteletebilme hakkına sahip.
Özetle, kiracının ilk derece mahkemesinin almış olduğu tahliye kararını istinaf etmesi tek başına tahliye kararının uygulanmasını durdurmayı re'sen sağlayamıyor. Bunun için kiracının ayrıca talepte bulunması ve de belirlenen rakamı icra müdürlüğü veznesine ödemesi gerekiyor. Bu durum da icranın geri bırakılması şeklinde ifade ediliyor.
Dikili Belediyesi 7 arsa ve arazi satacak! Yazlık bölgede arsa ve arazi arayanlara büyük fırsatı!
4 kg Peros deterjan 59 TL'ye, 24'lü tuvalet kağıdı 99 TL'ye, 2'li labne peynir 39 TL'ye çakıldı!
Emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor?