27 / 04 / 2024

Kiracılar uyanık olun! Ev sahibiniz yüzde 100 kira zammı yapabilir!

Kiracılar uyanık olun! Ev sahibiniz yüzde 100 kira zammı yapabilir!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kira zammı sıkıntıları her geçen gün giderek artıyor. Bu süreçte, yasal sınırlamayı aşmanın yolunu bulacak olan ev sahipleri yüksek oranlı kira zammı yapmaya başladılar bile!



Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve kira zammı konusu iki taraf arasında tartışma konusu olabiliyor. Kira zammında yapılan yüzde 25 sınırlamasını ev sahipleri aşabiliyorlar. Tamamen yasal olan bu yöntem ile kiracıların kira fiyatlarına ev sahipleri yüksek oranlı zamlar gerçekleştirebiliyorlar. Buna göre, ev sahiplerinin uygulamış oldukları son yöntem ne ve kiracılar tedbiren neler yapmaldır?

EV SAHİPLERİ MAHKEMEYE GİDİYOR!

Ev sahipleri kiracıların ödedikleri kirayı az bulunması ile beraber mahkemenin yolunu tutuyorlar. Bunun için önce arabulucu aşamasının geçilmesi gerekiyor daha sonra kiracılar yüzde 25 kira zammı sınırlamasına güvenerek bu süreçte ev sahiplerinin zam talebini pazarlık dahi etmeden reddedebiliyorlar. Ev sahipleri ise 5 seneyi doldurmuş olan kiracılarına dava açıp kiranın mahkeme tarafından tespit edilmesini talep edebiliyorlar. 

Kiracılar uyanık olun! Ev sahibiniz yüzde 100 kira zammı yapabilir!

Öte yandan, mahkeme eğer ev sahibini haklı görürse kiradaki evin kira bedeli bilirkişi heyeti tarafından tespit edilmektedir. Bu tespit edilen bedele mahkemede kiracının eski kiracı olması nedeniyle yüzde 10 civarında indirim yapıyorlar. Fakat açıklanan miktar ise kesin kira bedeli oluyor. Bu çıkan karar hem ev sahibi hem de kiracı açısından bağlayıcı oluyor: Bazen mahkemenin tespit ettiği kira bedelleri mevcut kiracının 2-3 katına bile çıkabiliyor. Ayrıca, kiracı bu durumda yüzde 25 zammın çok üstünde bir zam ile hem de mahkeme kanalı ile karşılaşmış olabiliyor.

Kiracılar ev sahiplerinin mahkeme kozunu kullanmak istemeleri durumunda ise mahkemenin senelerce süreceğini öne sürerek ev sahiplerini ikna etmeye çalışıyorlar. Ancak bu pek de mantıklıca bir durum değil. Mahkeme 2-3 yıl bile sürse mahkemenin belirleyecek olduğu zamlı kira davanın açıldığı günden itibaren geçerli oluyor. Kiracı mahkeme sonucunda çok büyük bir kira borcu ile karşılaşabilir.

Kiracılar eğer kira süreleri 5 yılı aşmışsa ev sahipleri ile kira zammında mantıklı bir oranda anlaşmalılar. Yaşanacak restleşmeden zararlı çıkacak olan kiracılar oluyor.

Ticari gayrimenkullerde 4 kata varan kira zammı: Küçük işletmeler kapanıyor!

Şubat 2024 kira artış oranı için geri sayım başladı! Zam oranı işte bu tarihte belli olacak!

Mağdur ev sahiplerinden adalet çağrısı: Ekmeğe yüzde 120, peynire yüzde 180 zam varken, kiraya yüzde 25 artış olmaz!

Pahalı evlerde yaşamak artık hayal değil: Kiraya yüzde 100 zam yapan da var, yüzde 400 de!


Geri Dön