Kira

Kiracılara iki katı zam şoku!

Son günlerde ev kiralarında yaşanan fahiş yükselişler gündemden düşmüyor. Konut sahipleri kiracılarına ‘ya çık ya 2 katı zam’ baskısı uyguluyor. Bu ayki kira zam oranları yüzde 15.78 olarak belirlendi. 

Konut kiralarındaki fahiş yükselişler dur durak tanımıyor. Türkiye'de yüzde 30’u, İstanbul gibi büyükşehirlerde yüzde 300’leri aşan yükselişler, kiracıları zor duruma düşürüyor. 

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; yeni evlenenler, kısıtlamalar sebebiyle taşınmayı erteleyenler, öğrenciler, yabancılar ve göçmenlerin konut talebi aynı zamana denk gelince kiralık konut bulmak daha da güçleşti, talep artınca fiyatlar da uçuşa geçti. 

YA ÇIK YA 2 KATI

Kiraların bu denli arttığını gören konut sahipleri mevcut kiracılarını çıkarıp, konutlarını iki katına yenden kiraya vermeyi istiyor. Hatta içerideki kiracının haberi dahi olmadan konutlar için ilan veriliyor. Böyle bir ortamda yeni konut tutmak isteyen kişiler ise yüksek fiyatlara razı oluyor ve emlakçılarda isim yazdırarak sıraya giriyor. Kim daha fazla öderse konutu o alıyor. 

12 AYLIK ORTALAMA

Fakat kira artışında Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesi göz önünde bulunduruluyor. Kanuna göre; konut kiraları 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) göre tespit ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün 12 aylık ortalama TÜFE’nin yüzde 15.78 olduğunu duyurdu. Yani eylül ayında 1.000 Türk Lirası olan bir evin kirasında en fazla 157 TL artış gerçekleştirilebilir.

ÜST TAVAN

Dün açıklanan yüzde 15.78 oranı, kira yükselişi için üst tavan olarak belirlendi. Kiracı ile konut sahibi bunun altında bir oran için karar verilebilir. Fakat kesinlikle bunun üzerinde bir kira yükselişi gerçekleştirilemez. Örneğin sözleşmede belirlenen zam oranı 12 aylık ortalama TÜFE’yi geçiyorsa, zam sözleşmede yazandan değil TÜFE üzerinden uygulanır. İş yeri kiraları için de aynı durumlar geçerli sayılıyor. 

ŞİMDİ DE DEPOZİTO OYUNU BAŞLADI

Yüksek fiyatlar yetmiyormuş gibi konut tutmak isteyen kişiler şimdi de yüksek depozito talepleriyle karşılaştı. Borçlar Kanunu’na göre ev ve işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence (depozito) üç aylık kirayı geçemiyor. Fakat piyasada bu kural da işlemiyor. Konut sahipleri 3 depozito sınırını 4’e hatta 5’e yükseltti.

Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?

Öğrenci ve emlakçının ortak sorunu yüksek kiralar!

Konut kiraları rekora koşuyor!