27 / 04 / 2024

Kiracıların ev sahiplerine karşı hakları!

Kiracıların ev sahiplerine karşı hakları!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında gerilim hız kesmeden devam ederken, kiracıların da ev sahiplerine karşı hakları pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki kiracıların ev sahiplerine karşı hakları neler?



 


Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim hız kesmeden devam ederken hem ev sahipleri hem de kiracılar sosyal medya hesapları üzerinden yaşadıkları sıkıntıları sık sık dile getiriyor. 

Yaşanan sıkıntılar sonrası hem ev sahipleri hem de kiracılar hakları ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı.

Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken 6 bin 124 takipçili Hukukbil isimli kullanıcı, https://twitter.com/bilgiler_hukuki X sosyal medya hesabından kiracıların ev sahiplerine karşı haklarını açıkladı.

Hukukbil'in paylaşımı şu şekilde:

Borçlar Kanunu’nda Konut Kira Sözleşmelerinde, kiracıların ev sahiplerine karşı hakları daha sıkı korumaya alınmıştır. 

Şöyle ki;

-Kira sözleşmesini 1 yıllık yaptınız yılın sonunda sözleşme süremiz bitti diyerek kiracıyı çıkaramazsınız. Bunun için haklı gerekçeniz yoksa 12 yıl beklemeniz gerekir.

-Kira artış oranını son yapılan düzenleme ile yüzde 25’den fazla artıramazsınız.

-Evinizi kendiniz, eşiniz, çocuklarınız, anneniz, babanız veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğunuz diğer kişilerin ihtiyacı olduğuna dayanarak tahliye ederseniz 3 sene boyunca başkasına kiralayamazsınız.

-Beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda ancak kira tespit davası açabilirsiniz.

-Kira sözleşmesi devam ederken evin satılması halinde yeni malik kira sözleşmesinin tarafı konuma geçer ve eski malik gibi tahliye için dava açması gerekir.

 

 

Ev sahibi kiracı kavgaları gündemden düşmezken, vatandaşlardan söz konusu paylaşıma gelenler yorumlar şu şekilde...

 

5 senede tam 845 taşınmaz özelleştirilmiş!

Çok katlı binalardan kaçanlar çelik ev alıyor! Çelik evlere talep gittikçe yükseliyor!

İmar planlarındaki hata emlakçı ile ev almak isteyeni karşı karşıya getiriyor!  Vatandaşı dolandırıyormuşuz gibi oluyor!


Geri Dön