Kiracının komşuya verdiği zarardan sorumluluk!
Mesken kiralamalarında kiracının sorumlulukları arasında özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu bulunuyor. Peki kiracının komşuya zarar verdiğini düşünelim. Kiracının komşuya verdiği zarardan sorumluluk kimdedir?
Kiracının komşuya verdiği zarardan sorumluluk!
Mesken kiralamalarında kiracının sorumlulukları arasında özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu bulunuyor. Buna göre kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor.
Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.
Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.
Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.
Kirada çekilmezlik..
Kirada çekilmezlik hali, olağanüstü fesih sebepleri arasında yer alıyor. Taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli sebeplerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.
Hâkim, durum ve koşulları göz önünde tutarak, olağanüstü fesih bildiriminin parasal sonuçlarını karara bağlıyor.
Kiracı ödeme yapmıyorsa ne yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com