28 / 04 / 2024

Kirada yüzde 25 zam sınırını kaldırmak çare olmaz, sorun kaynağından çözülmeli!

Kirada yüzde 25 zam sınırını kaldırmak çare olmaz, sorun kaynağından çözülmeli!

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 zam sınırının Temmuz ayında kaldırılıp kaldırılmayacağı konusu gündemdeki yerini koruyor. Hükümet tarafından net bir açıklama yapılmazken, ev sahibi- kiracı sorununun çözümü için yasa değişikliği önerisi geldi.



Konut kiralarına iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira artışı sınırlaması ev sahibi ve kiracılar arasında resmen savaşa neden oldu. Geçtiğimiz bir yılda ev sahibi kiracı anlaşmazlıklarında en az 11 kişi hayatını kaybederken 46 kişi de yaralandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında arabulucuya giden 129 bin 259 dosyadan, 69 bin 239'unda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Kiracı ve ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlamasının Temmuz ayından kaldırıp kaldırılmayacağıyla ilgili açıklama beklerken, hükümet bu konuda henüz net bir adım atmış değil.

Ev sahibi – kiracı sorunu derinleşirken, Avukat Tarık Çakmak
https://twitter.com/avtarikcakmak X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşında asıl sorunun yüzde 25 olmadığını belirterek, çözüm için yapılması gerekenleri belirtti.  

Avukat Tarık Çakmak’ın “Asıl sorun yüzde 25 değil” başlığıyla paylaştığı o gönderi şöyle:  

TÜFE 12 aylık ortalama %54'lerde. Konutlar için artış %25. Aradaki fark bence Temmuz ayında da 25-30 puan bandında kalacak. Bu 25-30 puan farkı sebebiyle mi ev sahipleri (kendilerince) az kira almış olacak?

%25-30 oranında daha az artış aldım, kiram düşük kaldı diyen ev sahibi yoktur bence. Kira sorununun hatta artık barınma sorunu haline dönüşen bu olgunun çözümü için TBK'deki birçok hükmün yenilenmesi/değişmesi gerekiyor.

TBK'deki hükümler değişmeden barınma sorunu çözülmez ancak sanki asıl sorun %25'miş gibi herkes buraya takılı kaldı, kalıyor. Türkiye'de klasikleşen şey oluyor aslında yine, sorunun kaynağını başka yerde arayıp çözüme ulaşmayı bekleme...

EV SAHİBİNİN DE HAKLARI GÖZETİLMELİ 

Kira sözleşmelerinin temmuzda eskiye döneceğini söyleyen Ebru Polat artışlara tepki gösterdi! Çok fazla bu...

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz'da sona eriyor! Ev sahibi kiracı savaşı asıl şimdi mi başlıyor? 

Konut fiyatları TL bazında Haziran'dan beri düşüyor!

 

 


Geri Dön