03 / 05 / 2024

Kirada yüzde 25 zam sınırının süresi doluyor, arabuluculuk Eylül'de başlıyor! Kiracılar ve ev sahipleri ne yapacak?

Kirada yüzde 25 zam sınırının süresi doluyor, arabuluculuk Eylül'de başlıyor! Kiracılar ve ev sahipleri ne yapacak?

Konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin süresi 1 Temmuz tarihinde sona eriyor. Peki kiracılar ve ev sahipleri ne yapacak?



NTV'de yer alan habere göre; 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenen kira sözleşmelerinde de yüzde 25'lik sınır uygulanmak zorunda tutuldu fakat bu kısıtlama 5 sene üzeri kira sözleşmelerini kapsamıyor. 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ali Güvenç Kiraz, söz konusu açıklamasında 1 Temmuz tarihine kadar her 5 seneyi dolduran sözleşmeler için kira tespit davalarının açılma hakkı olduğuna dikkat çekti. 

Kirada yüzde 25 zam sınırının süresi doluyor, arabuluculuk Eylül de başlıyor! Kiracılar ve ev sahipleri ne yapacak?

Açıklamasında "1 Temmuz'dan önce veya 1 Temmuz'dan sonra beşinci yılını dolduran tüm mal sahipleri eğer kiracılarıyla anlaşamamışlar ise kira tespit davasını açma hakkına sahiptirler" ifadelerine yer veren Kiraz, arabuluculuk ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 

ARABULUCUK NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Devam eden kiracı ve mülk sahibi sorunları sebebiyle 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren zorunlu arabuluculuk düzenlemesi geliyor. 

Ali Güvenç Kiraz, konuya ilişkin açıklamasında, sulh ceza mahkemelerinin artık kitlenmiş durumda olduğuna vurgu yaptı ve hiçbir davanın ilerlemediğinin altını çizdi. 

Ali Güvenç Kiraz, söz konusu açıklamasını "1 Eylül 2023 tarihinde kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda ve sonra dava açılmak zorunda" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Kirada yüzde 25 zam sınırının süresi doluyor, arabuluculuk Eylül de başlıyor! Kiracılar ve ev sahipleri ne yapacak?

Bunların yanı sıra İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, Nisan 2019 – Nisan 2023 döneminde Türkiye genelindeki kiralık ev bedellerinde yaşanan artışla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Sosyal medya hesabından konnuyu değerlendiren Dr. Buğra Gökce, 2019 Nisan'da 81 şehirde ortalama kira bedelinin aylık 728 TL iken, rakamın bugün 5 bin 058 Türk Lirası'na çıktığının altını çizdi. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Gökce tarafından aktarılan rakamlara göre, Nisan 2019 – 2023 döneminde 30 büyükşehirde kira fiyatlarında ortalama artış oranı yüzde 697 şeklinde oldu. 

Yazlık bölgelerde konut satış değerleri yüzde 884 arttı!

Konut kredilerindeki sınırlamalar satışları düşürdü!

Kira fiyatları son 4 senede resmen 8'e katlandı! Büyükşehirlerde artış oranı yüzde 700'e geldi! 


Geri Dön