29 / 04 / 2024

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Ev kiralarının sürekli tırmanmasına fren olması için hayata geçirilen ve 1 Temmuz’da sona erecek yüzde 25 sınırının uzatılması sektörde dengelerin değişmesine sebep olacak. Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 



Dünya Gazetesi'nden Nurdoğan Arslan Ergün ve Birol Bozkurt'un haberine göre; TSKB Gayrimenkul Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kira sınırlamasında sürenin uzayılmasının yatırım amaçlı gayrimenkul alımlarını durduracağına dikkat çekti ve "Kiracıları korumak için getirilen bu sınırlama ev sahipleri ile kiracıları bir kez daha karşı karşıya getirebilir. Kiracılarını evden çıkarmak isteyen ev sahiplerinin sayısı yükselecektir" açıklamasında bulundu.  

Kiracılar için avantajlı olan uygulamanın kira ile geçinenlerin getirilerinin enflasyonun altında kalmasına neden olacağının altını çizen Maya, "Mevduat faizleri bile yüzde 25’leri geçtiği bir ortamda ev sahipleri tasarruflarını başka alanlarda değerlendirme yolunu seçebilir" dedi ve bu durumun konut üretimini çok fazla etkilemesini beklemediklerini vurguladı. 

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Finanskent Emlak’ın sahibi Ümit Yalçın, kararın yatırım­lara etkisine ilişkin aynı görüşü savunmuyor. Yalçın, konuya ilişkin "Uygulama konut yatırımlarını baltalayacak" ifadeelrini kullanarak yatırım için konut alımlarının gerileyeceğine dikkat çekti. 

Kira gelirinin sınırlanması­nın yabancı yatırımcıyı da konut almaktan vazgeçireceğine vurgu yapan Yalçın, açıklamasında "İnşaat Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri. Alım olmayınca üretim de olmayacak" ifadelerine yer verdi. 

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Tüm Giri­şimci Emlak Müşavirleri Der­neği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan ise kira artışının yüzde 25’te sabitlenmesinin konut sahiplerinin büyük tepkisine neden olacağını vurgulayarak "Uygulamanın uzatılmasıyla boşalan kiralık ev piyasasında fiyatların daha da yukarılara çıkacağı endişesi yaşanıyor" açıklamasında bulundu. 

Konut sahibinin, sözleşmenin dolmasıyla eski kiracı yerine yeni kiracı tercih edeceğini, burada da yeni fiyat belirleneceğini aktaran Hakan Akdoğan, "Aynı bina içinde iki farklı dairede eski kiracı 5 bin liraya oturuyor, yeni kiracı 10 bin liraya. 7 yıllık kiracı 2 bin liraya oturur­ken daireden çıkıyor yeni kiracı 8 bin liradan giriyor" dedi ve haliyle insanların oturdukları evden çıkmak istemediklerine, ancak konut sahibinin de o kiradan istemediğine dikkat çekti. 

MasterTürk Grubu Türkiye Başkanı Gökhan Taş da kirada yüzde 25 artış sınırlamasının uzatılmasının yeni kiralık ev fiyatlarının daha da yükselmesine neden olacağını vurgulayarak, "Zaten son zamanlarda eski-yeni kiracı arasındaki fiyat farkı 5 katına çıkmıştı. Şimdi daha da artacak" diye konuştu. 

Taş, burada konut sahibinin yeni kiracı yerine satışı tercih edeceğine dikkat çekti ve bu durumun ikinci el konut satışlarını hareketlendireceğinin, tercihin ‘kiraya vermek’ yerine ‘satmaya’ kayacağının altını çizdi. 

Kirada yüzde 25 zam sınırının uzatılması sektörü nasıl etkileyecek? 

Geçici düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesinin piyasalardaki dengeleri bozduğunu vurgulayan Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güvenç de uygulamanın yeni haliyle kalıcı olacak gibi göründüğünü aktardı ve "Mal sahipleri zaten piyasa enflasyonundan dolayı mağdur oldular. Son dönemde çokça karşılaştığımız ‘boş ev’ kavramı iyice yaygın hale gelecek" açıklamasını yaptı. 

Sahada karşılaştıkları örnekleri de paylaşan Güvenç, "Gayrimenkullerinde özellikle geçen sene kiradan kaynaklı çok ciddi zarara uğrayan mal sahipleri açısından bir sene daha katlanılabilir olmaz" diyerek, bu sebeple birçok kişinin konutunu satmak istediğini belirtti. 

İçinde kiracı olan evi kimsenin almak istemediğini dile getiren Güvenç, açıklamasını "O nedenle de kiracı çıktığı anda kimse yeni kiracı istemiyor. Bu da piyasada boş ev artışı yaratıyor" diyerek tamamladı.

İstanbul'un 39 ilçesi baştan aşağıya yenilenecek! Bakan Kurum peş peşe duyurdu! 

TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası resmen başladı!

Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım yardımı kaç TL oldu? Hemen bu rakamlara göz atın! 

Altın fiyatlarında sürpriz düşüş! Son dakika altın fiyatlarını gören inanamadı! İşte 24 Nisan 2023 altın fiyatları!


Geri Dön