29 / 04 / 2024

Kiradaki yüksek artışın nedeni bulundu: Hayalet evler!

Kiradaki yüksek artışın nedeni bulundu: Hayalet evler!

Kiraya yüzde 25 zam sınırının getirilmesinden hoşlanmayan, tahliyeden korkan ve piyasanın yükselmesini bekleyen mülk sahipleri evlerini boş tutmaya başladı. Çin ve bazı Arap ülke vatandaşları da kar satışı için evlerini kiralamıyor. Boş tutulan bu 'hayalet evler' ise yeni zamları tetikliyor.



Yüzde 40’ı bulan enflasyonun altında kalan yüzde 25’lik kira artış sınırlamasını yetersiz bulan, tahliye sorunu yaşamak istemeyen ve piyasanın yükselmesini bekleyen daire sahipleri evlerini boş olarak bekletiyor. Bu evler sektörde ‘hayalet ev’ olarak tanımlanıyor ve kira artışlarının nedeni olarak görülüyor.

Emlak uzmanlarına göre bazı projelerden blok halinde daire satın alan Çinli yatırımcıların ile bazı Ortadoğu ve Körfez ülke vatandaşları da evlerini boş tutmayı tercih ediyor. Uzmanlar, bunun tatil amaçlı olarak veya kar satışı için beklemek isteyenlerce yapıldığını, vatandaşlık şartı olan 400 bin doları tamamlamak için 2-3 daire alanların da birini boş bıraktığını vurguladı.

Kiradaki yüksek artışın nedeni bulundu: Hayalet evler!

Su faturalarından yola çıkılarak yapılan hesaplamaya göre, İstanbul’da bu şekilde 400 bin “Hayalet konut” olduğu belirtiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, “İstanbul’da 700 bin adres boş görünüyor. Bunun yarısı bile olsa yaklaşık 400 bin konutun boş olduğu ortaya çıkıyor” ifadesini kullanmıştı.

KİRALAR KATLANARAK ARTIYOR

Dunya.com’dan Hamide Hangül’ün haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs verilerine göre, son 12 aylık enflasyon yüzde 63,7 oranında. Ancak sözleşme yenilemelerde kira zam oranı yüzde 25’i aşamıyor. Kira getirisinden memnun olmayan mülk sahipleri de çözümü, eski kiracısını çıkartarak evini yüksek fiyattan kiralamada buluyor.

sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Nisan 2023 araştırmasına göre, kiralık fiyatları metrekare başına, ülke genelinde yüzde 117 oranında artış gösterdi. Bu yılın ilk 4 ayında yabancılara 13 bin 483 adet konut satıldı. Bu oransal olarak toplam satışların yüzde 3,7’sini oluşturdu.

 


 


Geri Dön