29 / 04 / 2024

Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?

Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?

Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını engellemiyor. Dolayısı ile ev sahibi evi bir başkasına satabiliyor. Peki, "Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?" diyorsanız işte yanıtı..



Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?

Bir ev kiraladığınızı ancak mal sahibinizin evini satışa çıkardığını düşünelim. Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi, mal sahibinin tasarruf hakkını engellemiyor. Dolayısı ile ev sahibi evi bir başkasına satabiliyor.


Bu süreçte yeni malik ve kiracı bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Siz de kiracıysanız ve "Kiraladığım ev satıldı haklarım neler?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Evi yeni satın alan malikin kiracısından tahliyesini isteme hakkı bulunuyor. Ancak, tahliye isteminin belli bir süre içerisinde yapılması gerekiyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Yeni mal sahibi ihtar çekmeden ve kira sözleşmesi bitmeden evden çıkılması durumunda, oturulmayan dönemlerin kira bedeli istenebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde fesih bildirim süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön