18 / 06 / 2024

Kiralara yüzde 25 zam sınırı bitince artış oranını ev sahipleri mi belirleyecek? 

Kiralara yüzde 25 zam sınırı bitince artış oranını ev sahipleri mi belirleyecek? 

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan,'Kiralara yüzde 25 zam sınırı bitince artış oranını ev sahipleri mi belirleyecek?' sorusunun yanıtını verdi. İşte ayrıntılar...



2022 yılında fahiş fiyat artışını engellemek amacıyla konutlar için getirilen kiralara yüzde 25 zam sınırı Temmuz ayında sona eriyor. Milyonlarca konut sahibi ve kiracı bu uygulamanın bir yıl daha uzalıp uzatılmayacağını merak ediyor. 

Hzine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında, kiralara yüzde 25 zam sınırının uzatılması için bir neden görmediğini belirtmişti. Bakan Şimşek, "Yüzde 25 zam sınırının sürmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma mevcut değil. Zaten bir süreliğine bu düzenleme yapılmıştı. Ben hükümetimiz adına, verilmemiş bir karar üzerine yorum yapamam ama büyük olasılıkla devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada, fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Arz artışı üzerinden fiyatların aşağı inmesini sağlamak lazım. Bunun için daha çok yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önemsiyoruz" ifadelerini kullandı. 

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan da konu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

Kiralara yüzde 25 zam sınırı bitince artış oranını ev sahipleri mi belirleyecek? 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, Temmuz ayında kalkması beklenen kirada yüzde 25 zam sınırı ile ilgili "Bu haberlerin duyulmasıyla beraber, sanki bu sınırlama kalkınca 2 Temmuz itibarıyla isteyen ev sahibi serbest piyasaya uygun bir şekilde istediği kadar zam uygulayabilir gibi bir algı oluşmaya başladı. Ama bu doğru değil. 1 Temmuz itibarıyla bu uygulama kalkarsa, bu düzenleme yapılmadan önce de olduğu gibi sadece Tüketici Fiyat Endeksi yani TÜFE'nin son 12 aylık ortalaması kadar ancak zam uygulayabilecek. Peki, bu zammı ne zaman yapacaklar?" dedi.

Akdoğan, kira dönemi dolunca; bir takvim yılı döndüğü zaman ancak o zaman zam yapılabileceğinin altını çizdi.

Hakan Akdoğan, bu noktada da 'Ev sahipleri, TÜFE'yi az bulursa kendi isteği doğrultusunda zam yapabilir mi?' sorusunun akıllara geldiğini söyledi ve bununla ilgili de konuştu.

Kiralara yüzde 25 zam sınırı bitince artış oranını ev sahipleri mi belirleyecek? 

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, konut sahiplerinin yasal olarak kendi isteği doğrultusunda zam yapma gibi bir hakkı olmadığına vurgu yaptı. 

"Yasal olarak kiracı Tüketici Fiyat Endeksi kadar zam yapıp gönderdiğinde konut sahibi farklı bir yasal uygulama yapamaz, evi tahliye etmesini isteyemez. Evi tahliye ettirebilmesi için haklı hukuki sebebe ihtiyaç bulunuyor" diye konuşan Akdoğan, "Kiracılar eğer 5 senesini doldurmadılarsa ve bu uygulama devam etmiyor ise TÜFE'nin son 12 aylık tutarını, kira yenileme döneminde kiralarının üzerine ilave edip yolladıklarında yasal olarak sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklar" açıklamasında bulundu. 

2. el otomobil piyasasında ortalama fiyatlar belli oldu! Ekim'de 734 bin TL olan fiyat Mayıs'ta 680 bin TL'de kaldı!  

En düşük memur maaşı 40 bin TL'ye dayanacak, ortalama memur maaşı 44.500 TL olacak! Zamlı maaşlar bir bir açıklandı! 

Çift maaş alanlara kötü haber geldi! AYM'den çift maaşlara iptal kararı!

Geri Dön