Sektörel

Kiralık ev arayanlara yıkım öncesi kiralık daire şoku: Artık evler 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık kiraya veriliyor!

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm seferberliği varken, bazı konut sahiplerinin kiralamada başvurduğu yeni yöntem dikkat çekti. Eşyalı hale getirilen konutlar 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık olacak şekilde, kentsel dönüşüm öncesinde kiraya veriliyor. İşte ayrıntılar...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olarak Türkiye'nin deprem riskini yeniden gündeme getiren, büyük depremlerin ardından ülke genelinde kentsel dönüşüm sürecinde atılan adımlar hızlandı. 

Birçok riskli yapı tespit edilirken, konut sahipleri de kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak için çalışıyor.

Milliyetcom'da yer alan habere göre; gayrimenkul sahipleri ise kentsel dönüşüm çerçevesinde olan konutlarını eşyalı hale getirip kısa süreli şekilde kiralamaya çalışıyor. 

Ayrıca, son günlerde ilan sitelerinde de "Kentsel dönüşümde. Kentsel dönüşüm için kampanya başvurusu yapılmıştır, dönüşüm beklenmektedir. Bakanlık kampanyası çıkarsa ev dönüşüme girecektir" ifadelerinin kullanıldığı metinler ile kısa süreli yapılmaya çalışılan kiralamalar da arttı. 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Kentsel dönüşüm sürecinde olan evler kiraya verilebilir mi? Evini kiraya verecekler ya da kiralama yapacaklar neye dikkat etmeli?" gibi merak edilen soruların yanıtlarını verdi. 

RAPOR ALINMADAN NETLEŞMİYOR

Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında kentsel dönüşüm çerçevesinde bazı konutların aşamalarının uzun sürdüğünü vurguladı ve "Bu süreçte malikler toplantılar yaparak bu evlerini dönüşüme sokup sokmama ile ilgili kararlar veriyorlar" diye konuştu.

Özelmacıklı, "Site kararları alıyorlar, bazen de kendi aralarında temsilci seçiyorlar ve hazırlık süreci oluyor. Hazırlık sürecinde kentsel dönüşüm kararı alınmıyor fakat mülk sahipleri, kiracılar ‘bizim evimiz kentsel dönüşüme girecek’ kararı alındı gibi bir düşünce içinde olabiliyorlar" bilgilerini de verdi. 

Riskli yapı tespit raporu alınmadan bir yerin kentsel dönüşüme girdiğinin kesinleşmiş olmadığına dikkat çeken Özelmacıklı, "İlk araştırmalar ve hazırlık süreci yapılarda oldukça zaman alan bir durum diyebiliriz. Hazırlık sürecinin ardından kentsel dönüşümde mutabakata varılması durumu bulunuyor. Asıl olan riskli yapı tespit raporu alınmasıdır" açıklamasında bulundu ve binalar üzerinde riskli yapı tespit raporu yaptırmaya da herkesin hızlıca karar veremediğinin altını çizdi. 

"Son dönemde gördüğümüz İstanbul örneğinde İBB tarafından yerinde inceleme talep edenler, TOKİ’nin Yarısı Bizden kampanyasına başvuranların örnekleri bulunuyor" açıklamasını yapan Özelmacıklı, bunun bir binanın kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkılacağı ile ilgili bir hüküm içermediğini belirtti. 

SÜREÇ 8 AYI BULABİLİYOR 

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ikinci aşamanın da riskli yapı tespit raporu süreci olduğunu söyledi. 

Bu konu ile ilgili de "Bu raporla binada karar alınmasının ardından süreç başlıyor. Kendi yaşadığımız bir durumu örnek gösterebilirim. Bizim 6 ay önce Avcılar’da riskli yapı tespitine karar aldığımız yapı için tebligatlar muhtara yeni ulaştı. Bize tanınan 60 günlük süreç var. Riskli yapı tespit raporunda karar alınmış olsa da, karotlar toparlanmış olsa da binanın yıkılması ile ilgili geçen süreç 8 aya ulaşıyor" ifadelerine yer verdi. 

Üçüncü aşamanın da riskli yapı tespitinden sonraki durum olduğunu aktaran Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu aşamda tapu sahiplerine binanın riskli yapı olduğuna ilişkin şerhler düşürüldüğünü vurguladı. 

Açıklamasında "Binanın dış girişlerine bu binanın riskli olduğu belirtiliyor. Bu tarihten sonra bir kiralama olmadığı söylenebilir. Maliklerin anlaşması, 60 gün içinde binanın yıkılması, malikler tarafından yıkılmazsa kamu tarafından yıkılması gerekli" ifadelerine yer veren Özelmacıklı, verilen ilanlarda bu örneklerin görüldüğünü belirtti. 

"Binaları kentsel dönüşüme girecek olanlarla bu bahsettiğimiz süreler sebebiyle dairelerinin boşta durmaması için eşyalı hale getirip evlerini kiraya vermeye çalışabiliyorlar" diye konuşan Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu durumun, binanın bir dönüşüm sürecine gireceğini belirttiğini, burada kentsel dönüşüm riskli yapı tespiti yapılmadan, yıkım kesinleşmeden konutların boş kaldığı sürecin görüldüğünü vurguladı. 

Özelmacıklı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamalara bakıldığında, İstanbul’da Yarısı Bizden kampanyası çerçevesinde 1 milyon 233 bin bağımsız birim sahibinin başvuru yaptığının, yüzde 100 anlaşma sağlanan binalardan başlanacağının ve bu sayının 14 bin olacağının belirtildiğine dikkat çekti ve "14 bin binada yıkım yapılacak. Binalar boşsa, kiracı çıktıysa bekletmeniz gerekli. ‘1 sene mı 2 sene mı bekleyecek?’ bu" ifadelerini kullandı. 

14 bin binanın 72 bin bağımsız bölüme denk geldiğine dikkat çeken Özelmacıklı, "İlanlar kapsamında insanlar kiraya verirken Yarısı Bizden’e başvuru yaptık. Kentsel dönüşüm sürecini değerlendiriyoruz diye bilgilendirmek için bunu yapıyor" şeklinde konuştu. 

KİRACI MAĞDUR OLABİLİYOR 

Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamasında, pek çok emlakçıya bazen mal sahipleri bu bilgiyi vermediği için kiracılara kentsel dönüşüme girme ihtimali olduğu bilinmeyen yerlerin de kiraya verilebildiğini söyledi ve "Bu kiracıyı mağdur edebiliyor. Kiracılar taşınma masrafı ödüyor. 3-5 ay sonra binaya ilişkin böyle bir karar alınınca yeni taşınan kiracılar mağdur oluyor" dedi.

Özelmacıklı, bu sistemi kentsel dönüşüm vb sürecinde son yapılan yasal düzenlemeler kapsamında riskli yapı sürecinin hızlanacak olmasının bu süreçleri de kesinleştireceğinin altını çizdi. 

2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünün tamamlandığına dikkat çeken Özelmacıklı, "Türkiye genelinde 400 bin bağımsız bölümün dönüşümü devam ediyor. 400 bin bağımsız bölümde yıkılmamış, kiracı arayan yerler var diyebiliriz" diyerek açıklamasını tamamladı.

Gayrimenkul kraliçesi Taylor Swift Avrupa'da lüks ev arıyor!

TOKİ Giresun 500 bin konut başvuruları başladı mı? 

Kentsel Dönüşüm Yasası için ilk uygulama Talan Beyoğlu'nda başladı!