04 / 05 / 2024

Kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

Kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

Türkiye’de konut kiraları neredeyse toplumsal bir kriz haline gelmek üzere. Peki kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!



DÜNYADA KİRA KONTROLÜ UYGULAYAN DEVLETLER

Kiralık evlerdeki fahiş artışlar nasıl engellenecek? Kira fiyatlarına ‘Avusturya’ modeli önerisi!

AVUSTURYA: Avusturya’da 1981'de çıkarılan bir kira kontrolü kanunu ile gayrimenkul kira bedelleri sınırlandırıldı. Bu kanun ile apartman daireleri A, B, C ve D olmak üzere dört sınıfa ayrılmış ve (taşınmaz maliki ile kiracı arasında başka türlü bir anlaşma olmaması halinde) her sınıfın metrekare fiyatı belli oranlarda sınırlandırıldı. 

İNGİLTERE: İngiltere’de Birinci Dünya Savaşından beri kira denetimi uygulaması bulunuyor. İngiltere’de birinci dünya savaşında mevcut konutların büyük ölçüde tahrip olması sonucu kira tutarlarında yaşanan aşırı artışları önleyebilmek için kira bedellerine sınırlama getirildi. Bu tarihin ardından çıkarılan çeşitli kanunlarla kira bedelleri artışına sınırlama getirildi. Halen yürürlükte bulunan 1988 tarihli Konut Kanunu, hem tahliye sebeplerini, hem de kira yükselişlerini sınırlamıyor. 

İTALYA: İtalya’da da 1947'den bu güne kira kontrolü uygulanıyor. Bu çerçevede kamu otoriteleri kiraların kontrolü amacı ile sık sık kira mevzuatına müdahale ediyor. Bu müdahaleler bazen kira bedellerinin dondurulması, bazen tüm güncel kiraların süresinin uzatılması, bazen de kiraya konu olan gayrimenkullerin tahliyesini öngören yargı kararının uygulamasının hükümet tarafından hayata geçirilen kanun hükmünde kararname ile durdurulması şeklinde olabiliyor. 

ABD'de mortgage faizleri son 3 ayın en yüksek seviyesine çıktı!

Altın fiyatları sert çakıldı! Bu rakamları görenlerin dünyası başına yıkıldı! Hemen bakın! 23 Şubat 2023 altın fiyatları

TOKİ yeni kura takvimi belli oldu mu? İl il kura çekimi ne zaman yapılacak? TOKİ'ye başvurduysanız hemen bakın!


Geri Dön