28 / 04 / 2024

Kiralık konut fiyatlarında fahiş artışlara dikkat!

Kiralık konut fiyatlarında fahiş artışlara dikkat!

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınında kira fiyatları da tavan yaptı. Uzmanlar konut kiralayacak vatandaşları fahiş artışlarına karşı uyardı...



Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19, kiralık konut fiyatlarını da etkiledi. İnşaat faaliyetlerinde görülen yavaşlama, yüksek faizler, başlayan kentsel dönüşüm faaliyetleri ve daha küçük şehirlere yerleşme eğilimi, kiralık konutlara talepleri de artırdı. Eğitimin yeniden yüz yüze eğitime başlanması da son birkaç ayda fiyatları yükseltti. Kredi ve sigorta karşılaştırma platformu Hesapkurducom'un İçerik Müdürü İbrahim Çolak, konuyla ilgili olarak “2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan kanun değişikliğiyle sözleşme dönemlerinde yapılabilecek en yüksek zam oranları belirlendi. Bu oranların çok üzerindeki fahiş fiyat artışlarının yasal dayanağı bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Kiralık konut fiyatlarında fahiş artışlara dikkat!

 

İbrahim Çolak konuyla ilgili olarak, “Asıl kira artış oranı ise ev sahibi ve kiracının anlaşmasına göre, 12 aylık TÜFE ortalamasını geçmeme şartıyla belirleniyor. TÜİK verilerine göre, enflasyon ağustos ayında yıllık bazda yüzde 19,25 oldu. Buna göre ağustosta 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 15,78’lik artış gerçekleşti. Bu oran ocakta %12,28’di. Buna göre ev sahipleri kiracılara eylül ayında yasal olarak en fazla yüzde 15,78 oranında zam yapabilir. Mevcut kiraya yasal olarak en fazla ne kadar zam yapılabileceği Hesapkurdu.com “Kira Artış Oranı Hesaplama” sayfasından kolayca öğrenilebilir” şeklinde konuştu.

Kiralık konut fiyatlarında fahiş artışlara dikkat!

Satın alma talepleri ertelendi mi?

Çolak satın alma talepleriyle ilgili olarak, “Pandemi döneminde yeni konut üretiminin azalmasıyla birlikte arz düşerken, satılık konut fiyatları da yükseldi. Buna faiz oranlarındaki artış da eklenince, satın alma talebi ertelendi. Bu süreçte kiralık konut çözüm olarak görüldü. Öte yandan artan kentsel dönüşüm projeleri de kiralık ev talebinde etkili oldu. Kentsel dönüşümün yoğunlaştığı bölgelerde kiralık konuta olan ihtiyaç arttı” dedi.

Kiralık konut fiyatlarında fahiş artışlara dikkat!

Arz ve talepte dengeler değişti mi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün sektöre etkileriyle ilgili konuşan İçerik Müdürü, “Kısıtlamaların azalmasıyla birlikte rafta bekleyen taşınma planları yeniden masaya konuldu. Yine pandemi döneminde birçok işyerinin evden çalışma modeline geçmesiyle büyük kentlerden küçük kentlere yerleşme oranında artış yaşandı. Her iki durum, sadece büyük şehirlerde değil, daha küçük il ve ilçelerde de arz-talep ilişkisine bağlı olarak kira fiyatlarında artış yaşanmasına sebep oldu” dedi.

 

Kiralık konutlarda fiyat krizi!


Geri Dön