Kiraya yüzde 191 zam isteyen ev sahibinin dairesi çürük çıktı!
Bir ev sahibi hamile kiracısını yasal olmayan yüksek zamma zorunlu bırakmaya çalıştı. Başarılı olamayınca tahliye davası açıldı ve mahkeme ertelendi. Bu sırada binanın çürük olduğu belirlendi. Ev sahibi bu sefer kracısına "Evden çıkma" diye yalvarmaya başladı...
Kiracı ve konut sahipleri arasındaki tartışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Uzun süredir yasal olmamasına rağmen kirayı illegal yöntemlerle yükseltmek isteyen konut sahibi, konutu çürük çıkınca kiracısına muhtaç duruma düştü.
Şubat 2022'de 2 bin 400 TL'ye oturulan evin, zam zamanı geldiğinde yasal olmadığı halde yüzde 191 zam ile 7 bin TL kira isteyen ev sahibi resmen kendi tuzağına düştü.
Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre; mağdur olan ve yasal zammın üstünde kira ödemeyi teklif eden kiracı A.B. ile hamile eşi, ev sahibi Ş.R.Z.'ye yüzde 108 oranında zam yapılmış şekilde 5 bin TL kira verebileceklerini belirtti. Fakat, konut sahibi Ş.R.Z bunu kabul etmedi ve yasa dışı davranarak 7 bin TL kira talebinde ısrarcı oldu.
Ev sahibi Ş.R.Z. istediği kirayı alamayınca, kiracısını daireyi boşaltmaları için zorladı. Ş.R.Z. "Eve ben taşınacağım, evden çıkın" dedi ve ardından A.B.'nin üst katında oturan abisine "Ben kiracılarla muhatap olmam, beni pişman etmeyin" dedirterek tehditlere başladı.
Kiraya yasa dışı yöntemlerle istediği zam uygulanmayınca konut sahibi Ş.R.Z telefon ve SMS ile tehditler savurmayı sürdürdü.
MAHKEME YOLU TUTULDU
Kiracı A.B. ile konut sahibi Ş.R.Z. arasında dava konusu oluştu. Ş.R.Z açtığı davada kiranın yasa dışı şekilde yükseltilmesini istedi ve mahkeme 2023 Temmuz'a ertelendi. Kiracı A.B. ev sahibi Ş.R.Z.'ye 6 bin TL kira ödeme teklifinde de bulundu. Ancak ev sahibi bu teklifi de reddetti ve 7 bin lira istemeyi sürdürdü.
Kiracıların yasal haklarını kullanarak yükseliş yapmaması sebebiyle yıldırma oyunlarına başlayan Ş.R.Z., konutu satışa çıkardığını belirterek, emlakçılar aracılığıyla sürekli eve müşteri gönderip daireyi göstertmeye başladı.
BİNA RESMEN ÇÜRÜK ÇIKTI
Kiracı A.B. ile konut sahibi Ş.R.Z. kira konusunda anlaşamadığı dava döneminde binaya denetlemeciler geldi ve binadan alınan örnekler sonucunda çürük raporu verilerek, oturulamayacağı tespit edildi.
Ev çürük çıkınca kiracı A.B. daha güvenli bir konuta taşınmak için kiralık ev aramaya başladı. Kısa sürede yeni bir daire bulan A.B. ev sahibi Ş.R.Z'yi arayarak konutun çürük raporlu olduğunu, oturulamayacağını, bu sebeple evden çıkacağını söyledi.
Konut sahibi Ş.R.Z ise sözleşmelerinin Temmuz'a kadar olduğuna ve evden çıkamayacaklarına, çıkarlarsa hem geriye dönük kira tespit davası açacağına hem de Temmuz'a kadar olan sürenin de ücretini isteyeceğine dikkat çekti.
Bina boşalmaya başlayınca gelirinden olacağını anlayan Ş.R.Z. "Çürük çıkmasa oturmaya devam edecektiniz değil mi? Çürük konutta ben mi yaşayacağım" dedi ve kiracılarını çıkmamaları için ikna çabalarına başladı.
Ayrıca kiracının verdiği depozitoyu da iade etmekten imtina eden konut sahibi Ş.R.Z. depozitoyu iade etmemek için elinden geleni yapacağına da vurgu yaptı.
ÇÜRÜK RAPORLU BİNADA OLAN KİRACILAR DİKKAT
Yaşanan bina için çürük raporu verilirse kira kontrat dönemi sonuna kadar oturma zorunluluğu yok.
Hizmet alınan malın kusurlu çıkması sebebiyle kiracılık durumu sonlandırılıp, sözleşmenin sonuna kadar olan ödeme taahhütü sona erip depozitonun da kiracıya iade edilmesi gerekli.
İstanbul'da 855 bin bağımsız bölüm dönüştürüldü! Dönüşmesi gereken yaklaşık 600 bin konut daha var!