18 / 05 / 2024

Kirayı elden almanın cezası ne?

Kirayı elden almanın cezası ne?

KONUTLARDA, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka üzerinden yapması zorunlu..



KONUTLARDA, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmesi ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle teşvik etmesi zorunluluğu bulunuyor. 


Söz konusu zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza, ilgili yıl için belirlenen özel usulsüzlük cezası miktarından az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'idir. 


GAYRİMENKULLERDE ASGARİ KİRA 

Kira geliri elde eden gayrimenkul sahibi, kira gelirini vergi yasalarına göre belirli bir sınırın altında gösteremiyor. Bu sınıra emsal kira bedeli deniliyor. 

Emsal kira bedeli yıllık olarak hesaplanıyor. Gayrimenkulün emlak vergisi değerinin yüzde 5'i, yıllık elde edilebilecek kira gelirinin alt sınırı oluyor. 

Gayrimenkulün işyeri olarak kiraya verilmesi halinde, her kime kiraya verilirse verilsin emsal kira bedeli dikkate almıyor. 


ANNE, BABA, KARDEŞ VE ÇOCUĞA YOK 

Emsal kira bedeli; gayrimenkulün anne, baba, kardeş, çocuk veya toruna bedelsiz kullanıma verilen veya düşük bedelle kiraya verilen gayrimenkuller için uygulanmıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan kiralamalar ile gayrimenkullerin korunması ve bakımı için başkalarına bırakılması veya mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde ikamet etmesi gibi durumlarda da emsal kira bedeli uygulanmıyor. 


AMCA, HALA, DAYI, TEYZEYE UYGULANIYOR 

Amca, hala, teyze, dayı veya bunların çocuklarına bedelsiz kullandırılan ya da düşük bedelle kullandırılan gayrimenkuller için emsal kira bedeli uygulanıyor. Diğer bir ifadeyle, bir evinizi bedelsiz olarak amcanıza düşük bedelle kirayla verdiğinizde, emsal kira bedeli üzerinden hesaplanacak gelir vergisini ödemek zorundasınız. 


EŞE YA DA ÇOCUĞA BEDELSİZ KİRALANAN İŞYERİ

Yıllık emsal kira tutan, 2014 yılı için bin 400 lirayı aşıyorsa, yıllık beyanname ile tamamı beyan edilecek. Emsal kira bedeli, o işyerinin, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i olarak hesaplanacak. 

Kira gelirinin beyanı ne zaman yapılır? 

Kira gelirleri mevcut Gelir Vergisi Kanunu'na göre her yıl mart ayının 25'ine kadar beyan ediliyor ve mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. 


KİRA GELİRİNİN BEYAN EDİLMEMESİ 

Vergi daireleri, elde ettikleri kira gelirlerinin gelir vergisini ödemeyen ev sahiplerini; apartman ve site yöneticilerinden, apartman ve sitelerindeki kiralık bölümlerle ilgili bilgileri istemek suretiyle takibe alabilmektedir. 


Vergi dairelerinden yöneticilere gönderilen yazılarda, yönettikleri sitelerde ve apartmanlarda ikametgah olarak kullanılan kaç bölüm bulunduğunun, kiracılar tarafından kullanılan ne kadar bölüm olduğunun bildirilmesi istenebilmektedir. 


Kira gelirinin beyan edilmemesi durumunda; 

¦ Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, konut kira geliri istisnasından yararlanılamaz. 

¦ Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilir ve mükellefin geliri takdir komisyonunca takdir edilir. 

¦ Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanır. Ayrıca, gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilir. 

¦ Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizi tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir. Ödenmediği takdirde, vergi dairesince, geciken her ay ve kesri için aynca gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsili yoluna gidilir. 


Geri Dön