28 / 04 / 2024

Kirayı elden veren kiracılar yandı! 22 bin 800 lira ceza ödeyebilirsiniz!

Kirayı elden veren kiracılar yandı! 22 bin 800 lira ceza ödeyebilirsiniz!

Ev sahibi ve kiracı kavgaları gündemi meşgul ederken, kirayı elden ödeyenleri de büyük bir tehlikenin başladığı belirtildi. Eğer siz de kirayı elden veriyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. İşte detaylar...



Ev sahibi ve kiracı kavgaları gündemden düşmezken kirayı elden ödeyenleri de büyük bir tehlikenin başladığı belirtildi. Eğer siz de kiracıysanız ve oturduğunuz evin kirasını her ay ev sahibinize elden ödüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. 

Pek çok kiracıyı yakından ilgilendiren bu olayı köşesine taşıyan Murat Akarçay, Gazete3'te kaleme aldığı yazısında bu zamana kadar bir şey olmadı denilmemesi gerektiğini ve bundan sonra olabileceğini belirtti.

Kirayı elden veren kiracılar yandı! 22 bin 800 lira ceza ödeyebilirsiniz!

Murat Akarçay'ın konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

Türk Vergi Kanunları kapsamında oturmuş olduğunuz konutun kirası aylık 500 Türk Lirası ise bu rakama kadar kiranızı elden verebilirsiniz. 500 TL'den fazla olan kira ödemelerinizi ev sahiplerinize, banka veya PTT yoluyla yapmanız ve ev sahibinizin kira bedelini banka veya PTT hesabından alması kanunen gereken bir zorunluluk. Burada yapmanız gereken tek şey her ay kira bedelinizi ev sahibinize banka veya PTT kanalıyla göndermek ve işlem türü kısmında kira bedelini seçmek veya dekont’un not bölümüne “Şubat 2024 Kira Bedeli” diye belirtmek. Eğer böyle yaparsanız kiracı olarak yasal şekilde yapmanız gereken doğru işlemi yapıyor ve daha sonrasında ise başınızı ağrıtacak her türlü ceza ve borçtan kurtulmuş oluyorsunuz. 

Pek çok kişi "Nasıl tespit ediliyor; bizi nereden bulacaklar?" diyor fakat banka üzerinden kira bedeli başlıklarıyla göndermişi olduğunuz dekont otomatik olarak konut sahibiniz üzerinde Hazine ve Maliye Bakanlığının sistemine düşüyor ve siz kanuni görevinizi tamamlamış oluyorsunuz veya Tapu İdaresi, Nüfus Sistemi, BDDK ve Resmi Kurum abonelikleri üzerinden oluşturulan ortak sistem taramasında er ya da geç bir zamanda zaten kiracı olarak tespit edilme noktasında açık pozisyonda bulunuyorsunuz.

Gelelim şimdi böyle bir tespit halinde kirayı elden ödeyen kiracıları nelerin beklediğine. Tespit edilmeniz halinde kirasını elden veren kiracıya 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamında, “Özel Usulsüzlük Cezası” işlemi uygulanacak ve bu kapsamda 2023 senesi için her oturmuş olduğunuz bir ay için 1.900 Türk Lirası ceza kesilecek. Kısaca, 2023'ün tüm ayları için 1.900 lira X 12 ay= Toplam 22 bin 800 lira ceza sizi bekliyor olabilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu incelemeyi bağlı olduğunuz Vergi Daireleri aracılığıyla ayrıca geriye dönük 5 sene boyunca yapma hakkının olduğunu da unutmayın. Böyle bir durumda toplam rakamın faiz ve diğer borçlarla beraber daha büyük olabileceğini özellikle belirtelim.

 

Ekonomist Nejat Özonay: Konut yatırımı olmazsa kiralar düşmez!

Ev sahipleri dikkat! Konut sigortası ve DASK arasındaki fark nedir?

Sancaktepe Sarıgazi'de askeri arazi ticaret alanına çevrildi! İBB dava açtı!


Geri Dön