28 / 04 / 2024

Kirayı IBAN’a yatıranlar dikkat! Yargıtay’dan emsal karar geldi!

Kirayı IBAN’a yatıranlar dikkat! Yargıtay’dan emsal karar geldi!

Yargıtay'dan kira bedelini banka transferi üzerinden yatıran kiracılar ve konut sahipleri hakkında dikkat çeken bir karar geldi. İki defa yargılamaya konu olan davada mahkeme, kiracının transfer sırasında hata yapmasını gerekçe göstererek konut için tahliye kararı verdi.



2022 yılının Temmuz ayında başlatılan düzenlemeyle konut sahipleri, enflasyon oranı ne olursa olsun kiralara bir sene için maksimum yüzde 25'lik zam yapabiliyor.

Ev fiyatlarının katlanarak artması ve kiraların da rekor seviyelere çıkması üzerine konut sahipleri, yüzde 25’lik zam sınırını delmek amacıyla yan yollar arayışına girerken, Yargıtay’ın verdiği son karar konut sahibi ve kiracı ilişkisinde emsal teşkil edecek.

Yasa gereği kiracılar, sözleşmeye konu olan aylık kira tutarını eksiksiz şekilde konut sahibine iletmek zorunda. Söz konusu bu ödeme sırasında yaşanacak bir günlük gecikme veya bir TL'lik eksik ödeme, ev sahibi için kiracıyı haklı tahliye gerekçesi şeklinde kabul ediliyor.

Alınan bilgilere göre L.M. ismimdeki bir kiracı her ay düzenli olarak kira tutarını konut sahibinin banka hesabına yatırdı. Ev sahibi de yaklaşık olarak 4 aydan sonra kiracının kirayı eksik yatırdığını belirterek icra takibi başlattı. Düzenli olarak kirasını yatıran kiracı L.M. ise , ev sahibinin başlattığı icra takibine itiraz etti. Ev sahibi de mahkemeye başvuru yaparak takibin durdurulmasına itiraz etti.

Kirayı IBAN’a yatıranlar dikkat! Yargıtay’dan emsal karar geldi!

EV SAHİBİ HAKLI BULUNDU


Gazete Pencere'de yer alan habere göre konut sahibi, mahkemede kiracısı L.M’nin dört ay boyunca kirayı eksik ödediğini iddia etti. Kira tutarını tam ödemesi gerektiğini belirten konut sahibi itirazın dikkate alınmaması gerektiğini ve icra takibinin sürmesini talep etti. Aynı zamanda konut sahibi akdin feshedilip kiracının tahliyesini istedi.

Kiracı L.M. de konut sahibinin kirayı eksik yatırdığı yönündeki iddiaları reddetti ve her ay düzenli olarak yatırdığı kira bedelini ödediğini fakat banka tarafından havale ücreti 31,50 TL kesildiğini belirtti.. Kiracı bu işlem ücretinin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.


KİRASINI ATM'DEN YATIRANLAR DİKKAT

Mobil ve internet şube kanallarıyla gerçekleştirilen transferlerde genel olarak para transferine konu ücret eksiksiz şekilde hesaba aktarılıyor ve kesinti bedeli ilave olarak alınıyor olsa da, ATM’den yapılan transfer işlemlerinde söz konusu para ATM tarafından alınıyor ve işlem kesinti ücreti de mevcut paradan kesiliyor.

 

Kıbrıs'ta emlak vergilerinin tamamı okullar için kullanılacak! 

Benzin ve motorine bu gece yeni zam geliyor: Motorin 44 TL'yi görecek! Akaryakıtta zam furyası tam gaz!

Kira artış talepleri devam ederse verimsiz mağazaların kapısına kilit vurulacak!


Geri Dön