23 / 12 / 2024

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kapıcı dairesini kiraya verdik. Kiracı iki ay kira ödedi, sonra ödemedi ve kaçtı. İçeride eşyası duruyor. Biz de evde eşyası olduğu için giremiyoruz. Tahliye için ne gibi bir işlem yapmalıyız?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kapıcı dairesini kiraya verdik. Kiracı iki ay kira ödedi, sonra ödemedi ve bir gün kapıyı kapatıp kaçtı. Ancak içeride eşyası duruyor. Biz de evde eşyası olduğu için giremiyoruz. Sekiz aydır ev öylece duruyor. Bu durumda kendisini tahliye için ne gibi bir işlem yapmalıyız?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Kirayı ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Kapıcı dairesini kiraya verdik. Kiracı iki ay kira ödedi, sonra ödemedi ve bir gün kapıyı kapatıp kaçtı. Ancak içeride eşyası duruyor. Biz de evde eşyası olduğu için giremiyoruz. Sekiz aydır ev öylece duruyor. Bu durumda kendisini tahliye için ne gibi bir işlem yapmalıyız? B.K.

*****

Okuyucumun anlattığı konuda şöyle özel bir durum var: Kiracı kapıyı kapatıp kaybolmuş ancak giderken sözleşmeyi feshettiğini, evi terk ettiğini söylememiş. Yani kiracı hukuken halen kiracı. Ödemediği sekiz aylık kira da borç hanesine yazılıyor.

Peki şimdi ne yapılabilir? Öncelikle önerim; kiracı aleyhine icra takibine başvurmak. Takiple, ortadan kaybolduğu sekiz ay dahil ödemediği tüm kira bedelleri için 30 gün ödemeli icra takibi başlatmak. Bu takiple kiracıya borcunun tümünü ödemesi için 30 gün süre verilir, 30 gün içinde ödemediği takdirde, tahliyesinin talep edileceği bildirilir. Borcunu 30 gün içinde ödemezse tahliye talepli dava açılır.

Kendisine yapılacak tebligat ulaşmazsa muhtara tebligat bırakılır veya yine icra müdürlüğünce tespit edilecek adreslerine tebligat yapılır. 30 gün dolduğunda da mahkemede tahliye talepli dava açılır.

*****

Bu dava temerrüt nedeniyle tahliye istenilen bir davadır ki tahliye talepleri içinde en çabuk sonuç veren davalardandır. Bu süre dolduğu zaman borç nedeni ile alacak hakkı da kesinleşir. Kiracının hacze tabi mallarının haczi de mümkün hale gelir. Bir taraftan hacze kabil malı bulunursa, alacak karşılanana kadar bunların satışına gidilebilir. Öte yandan tahliye kararı kesinleşince evi boşaltılır ve yeniden kiraya verilebilecek hale gelir.

Bu anlattıklarım biraz karışık gibi gelebilir ama anlatımın en sadesi bu. Ancak bir meslektaşımın yardımını alırsanız, işi daha sakin bir şekilde sonuçlandırabilirsiniz. Okuyucumun bir derece şansız yanı, şu virüs salgını nedeniyle icra dairelerinde takibin zorlaşmış olmasıdır.


Geri Dön