01 / 05 / 2024

Kırcami bölgesinin planı kabul edildi!

Kırcami bölgesinin planı kabul edildi!

Planlaması kanayan yara durumuna gelen Kırcami bölgesinin 5 binlik planı kabul edildi. AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, "AK Parti bastırmasaydı bu plan böyle olmayacaktı" dedi



Antalya'nın Muratpaşa ilçesi Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami ve Alan mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını kapsayan Kırcami bölgesi ile ilgili 5 binlik imar planları, dünkü Antalya Bi'ıyükşehir Belediye Meclisi Ocak 2014 ilk oturumunda oy birliği ile kabul edildi. 

30 yıllık sorun bitti. Mecliste bir madde görüşülürken itirazlar sonucu Başköy bölgesi plansız kaldı, Akaydın'ın 60 milyonluk borçlanma talebi ise meclisin ikinci oturumunda karara bağlanacak. 

İptal edilen ruhsatını mahkeme kanalıyla kazanan ama yine de Çallı'daki büfesi 'park yapılacak' gerekçesiyle yerinden kaldırılmak istenen Şerife Selim Ekiz çifti mecliste eylem yaptı. 


Kırcami olayı bitti gibi 


AK Parti Grup Sözcüsü Murtaza Tamyürek "Bu bizim yıllar önce yaptığımız ve mahkemede iptal ettirdiğiniz planla aynı. Daha önce de benzer planı yapmıştık ve birileri davayla iptal ettirmişti. İnşallah birileri bu plana da itiraz etmez. Yapılmaz diyordunuz ama kamu yararı ve toprak kurulu kararı gelmeden de taslak plan yapılabiliyormuş. Geçen ay ki planla bu ay ki plan çok farklı. AK Parti bastırmasaydı bu plan böyle olmayacaktı. Elbirliği ile hayırlı bir iş yaptık. Halkın istediği gibi bir plan yaptık" dedi. İzleyicilerin bu sözleri alkışlaması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın bozuldu. "Tribünlere oynamayın" dedi. Tamyürek "Hep siz tribünlere oynuyordunuz niye kıskanıyorsunuz" dedi. Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen "Binlik planları biz yapacağız. Zayiat yüzde 40 kadar. Kişi başı yeşil alan 20 metrekare. Burada 10 kent merkezi olacak. Ulaşım sorunu çözülecek. Dava açma noktasında heyecan duyan varsa, bu gerçekten iyi bir plandır" dedi. 


Türel başarmıştı 


Antalya Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi tarafından Kırcami'nin İmar Planlarına yönelik; taslak planların yapılması halinde bakanlıklarca alınması gereken tüm kararları 2 ay içerisinde tamamlanacağına dair söz vermişti. Ancak Akaydın, "Bu kararlar alınmadan taslak planlar yapılamaz" demişti. Akaydın bu açıklamasına rağmen, Kamu Yararı Kararı ve Toprak Kurulu Kararı alınmadan seçime altı ay kala Kırcami Taslak Planları'nı Büyükşehir Meclisi'nden geçirmek suretiyle adım atmıştı. Bu adımın atılmasından sonra Türel de İçişleri ve Tarım Bakanlığı'nca alınması gereken tüm kararları söz verdiği gibi yerine getirmek suretiyle plan yapılmasına yönelik tüm bürokratik işlemleri tamamlamıştı. 


Borçlanma maddesi komisyonda 


Mecliste eski MHP'li sonra bağımsız olan İsmail Tosun'un, Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım gibi aynı şekilde BBP'ye katıldığı görüldü. Resmi ve özel bankalardan 60 milyon lira tutarında 120 aya kadar borçlanma yetkisi plan ve bütçe komisyonuna gönderildi. Meclisin birkaç gün sonraki ikinci oturumunda karar verilecek. Belediyenin mülkiyetindeki çeşitli semt ve mahallelerde yer alan taşınmazların 10 yıla kadar kiraya verilmesi için encümene yetki verilmesi talebi, bütçe komisyonuna gitmeden encümene yetki verilmek istenmesi nedeniyle AK Parti'nin çekimser oylarıyla kabul edildi. 3 kişilik Denetim Komisyonu üye seçiminde CHP'den Deniz Filiz 24 ve Kadir Alkış 22, AK Parti'den Adlıhan Dere 28 oy aldı. 

Encümene yetki sorunu Haşim İşcan Mahallesi Karaalioğlu Parkı'nda mülkiyeti belediyeye ait 1 ada 65 parselde bulunan Karaalioğlu Parkı Kültür Merkezi binası içerisinde yer alan kafeterya ve lokantanın 10 yıllığına kiraya verilmek için ihaleye çıkılabilmesi için encümene yetki verilmesi maddesi komisyona gönderildi. Mülkiyeti belediyeye ait Muratpaşa Yüksekalan Mahallesi 370 ada 232 parseldeki tamamı 1719 metrekare olan taşınmazın ihaleyle satışı için encümene yetki istenmesi maddesi ise tartışma konusu oldu. AK Partililer "Daha önce buraya CHP karşı çıkmıştı şimdi satalım diyor. 

Mezarlığın yanındaki petrolün olduğu yerdir burası. Bu alan istasyona verilirken 10 yıllık şerh düşülmüştü. İşletmeci süre dolmadan yerinden çıkartılamaz" diyerek ilgili maddede ret oyu kullandı. 

BBP çekimser oy verdi. 



Esnafın isyanı 


Meclisin başında bir eylemde yaşandı. Bir pqlan tadilatı sonrası iptal edilen 25 yıllık ruhsatını mahkeme kanalıyla kazanan ama yine de Çallı'daki büfesi 'park yapılacak' gerekçesiyle, mahkeme kararı sonrası yeni bir plan tadilatıyla yerinden kaldırılmak istenen Şerife-Selim Ekiz çifti mecliste sözlü eylem yaptı. Güvenlik bu isimleri dışarı çıkardı. Selim Ekiz "Sayın Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen. 

Sayın başkan. Verdiğin sözü tut. Gasp ettiğiniz hakkımızı verin. Verdiğin namus sözünü tut. Delikanlı ol. Deniz Fırat Budak'ta biliyor. Niye susuyorsunuz" dedi. Budak, Akaydın'a dönerek sinirli bir şekilde "Sayın başkan şahsı susturun. Yoksa meclis üyesi olduğuma bakmadan ben müdahale edeceğim. 

Benim olayla ne alakam var" dedi. Belediyenin kentin bütününe yönelik 25 bin ölçekli imar planlarına yapılan 383 itiraz da mecliste görüşüldü. AK Parti grubu, komisyon raporu doğrultusunda tüm itirazların kabulünü istedi. CHP grubu 5 itirazı reddedince madde oy çokluğu ile geçti. Bu itirazların bazılarının reddi sonucu Başköy bölgesi plansız kalmış oldu. 

Hava kirliliği tartışıldı Belediyenin üyesi olduğu "Belediye Başkanları Sözleşmesi (Birliği)" şartlarından Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı'nın yerine getirilmesine yönelik olarak; Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında proje başvurusu yapılan ve kabul edilen Antalya Kurumsal ve Kent Ölçeğinde Karbon Ayakizi Envanter Raporu ve Antalya Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı'nın Birliğe sunulması ile ilgili Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının yazısı oybirliği ile kabul edildi. Bu madde de, kentin havasının kirli olduğu tartışıldı. 

Kepez'den Lara'ya kadar akşam kentin üzerine kirli hava çöktüğü bunun inversiyon olduğu ileri sürüldü. Karbon salınımının kent merkezinde yüzde 56, diğer ilçelerde yüzde 2 Avrupa'da ise yüzde 20 olduğu hatırlatıldı. Akaydın, havaalanında kalkan uçakların yarattığı kirlilikle, kentin karbondioksit emisyonu artışının yüzde 24'ünden sorumlu olduğunu öne sürdü. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise ilçede vatandaşın lastik ve katı atık ve benzeri ürünleri yaktığını, çözümün doğalgaz olduğunu, kentin iddia edildiği gibi bedava denilen hibe kömürlerle kirlenmediğini çünkü 3 yıldır hibe kömür dağıtımı yapılmadığını anlattı. 


Antalya Akdeniz Manşet


Geri Dön