27 / 05 / 2024

Kiremit nedir?

Kiremit nedir?

Binaların çatılarını kaplamaya yarayan kiremit nedir, kiremit neden yapılır? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kiremit nedir?

Kiremit, çatıları kaplamakta kullanılan, birbirinin kenarına binip suyu alta geçirmeden akıtacak biçimde yapılmış çoğu pişmiş topraktan meydana gelen gereç olarak ifade ediliyor. 


Kiremidin yanlarından iki dayanak üzerine oturtulduğunda ortasına 120 kilogramlık tek bir yük uygulanınca kırılmaması gerekiyor. Yukarıda kiremidin topraktan meydana geldiğini belirtmiştik. Bunun yanı sıra, cam, beton ve metal kiremitler de bulunuyor.


Kiremit çeşitleri, alafranga kiremit, alaturka kiremit, almankremidi, düz kiremit, flamankiremidi, geçmeli kiremit, havalandırma kiremidi, mahya kiremidi, marsilya tipi kiremidi, metal kiremit, pul kiremit ve yassı kiremit olarak karşımıza çıkıyor.


Kiremit çeşitleri..

-Alafranga kiremit, makine kiremididir.

-Makine kiremidi, kenarları birbirine uyacak şekilde kanallı, dikdörtgen kiremite deniyor. Makine kiremidi günümüzde en yaygın kullanılan kiremit türü arasında yer alıyor.

-Alaturka kiremit, yarım silindir şeklinde, uçlarından biri ötekinden biraz daha geniş olan kiremite deniyor. Bu çeşit kiremitlere Batılılar ispanyolkiremidi diyor. 

-Almankiremidi, pul kiremit olarak ifade ediliyor.

-Pul kiremit, bir kenarı yuvarlatılmış yassı kiremittir. 30-35 cm uzunlukta, 18 cm genişliğe sahiptirler. Bir, iki ya da üç katlı olarak, balık pulu gibi dizilirler.

-Düz kiremit, yassı kiremit olarak ifade ediliyor.

-Yassı kiremit, çoğu dikdörtgen levha şeklinde olan kiremittir. Bu kiremidin, bir kenarında tutturma çıkıntısı ile tespit delikleri bulunuyor.

-Flamankiremidi, " ~ " şeklinde olan yandan ve üstten bindirilerek yerleştirildiği için suyu geçirmeyen kiremittir.

-Geçmeli kiremit, makine kiremidi olarak ifade ediliyor.

-Havalandırma kiremidi, çatılarda kiremit altı havalandırmasını sağlamak üzere kullanılan özel biçimli kiremittir.

-Mahya kiremidi, çatı mahyalarındaki aralığı örtmek için dizilen özel şekilli kiremittir. 

-Marsilya tipi kiremit, yapımcısının adını taşıyan özel şekilli geçmeli makine kiremidi olarak karşımıza çıkıyor. Marsilya tipi kiremit, tek ve çift yivli olmak üzere iki çeşittir.

-Metal kiremit, çatı örtüsü olarak kullanılmak üzere, büyükçe levhalar halinde üretilen, kiremit görünümlü sac levhaya deniyor. Bu kiremitler çeşitli renklerde olup, koruyucu film tabakasına sahip olurlar.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön