28 / 04 / 2024

Kırgızistanın güneyinde Özbek evlerinin inşaatı hızla sürüyor!

Kırgızistanın güneyinde Özbek evlerinin inşaatı hızla sürüyor!

Kırgızistan’ın güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerinde Haziran ayında yaşanan çatışmalarda evsiz kalan Özbekler için yapılan geçici evlerin inşaatı hızla devam ediyor



Kırgızistan hükümeti gazetecilerin çalışmaları yerinde görmesi için bölgeye bir tur düzenledi.

Oş ve Celalabad'da, Özbekler için Ağustos ayında başlatılan geçici konutların inşaatını Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Uluslararası Kızıl Haç Örgütü, Teknik İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (ACTED), Katolik Yardım Hizmetleri (CRS) ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) sürdürüyor.

13 milyon dolarlık bütçesiyle konutların yüzde 80’inin inşaatını sürdüren UNHCR ayrıca, son üç ayda ihtiyaç sahiplerine 120 ton yardım dağıtırken, evsiz Özbeklere 200 ile 800 dolar tutarında maddi yardım ve inşaat malzemesi yardımı yapıyor.

Oş ve Celalabad eyaletleri İmar ve Kalkınma Müdürlüğü ise 100 milyon dolarlık bütçeyle, bölgede başlattığı toplam 360 dairelik çok katlı inşaatların üç ayda bitirilmesini planlıyor.

-İLK EVLER TESLİM EDİLDİ-

Bu arada, UNHCR Oş ve Celalabad'ta inşa ettiği 2 odalı geçici birkaç evi sahiplerine teslim etti. Celalabad;a bağlı Bazar Korgon ilçesinde çadırdan geçici konuta geçen 87 yaşındaki Özbek ninesi gözyaşlarını tutamadı.

Oş kentinde ise, olaylarda evsiz kalan 8 Ahıskalı Türk ailesinden biri olan 9 kişilik ailenin reisi Yusuf Azizov, iki odalı evini törenle teslim aldı.        

Azizov, törende yaptığı konuşmada en ağır dönemde kendilerine her türlü yardımı esirgemeyen uluslararası kurumlara, devlete ve komşularına teşekkür etti.

Azizov;un eşi Zöhre Azizova ise AA muhabirine yaptığı açıklamada olayların başladığı sıralarda evlerini terk ettiklerini, döndüklerinde ise evlerinin kül olduğunu gördüklerini anlattı.

"Her şeyimiz yandı. Kızımızın çeyizi de yandı. Evimizde inşaat çöpü dışında hiçbir şey kalmadı" diyen Azizova, "olaylarda Ahıskalı bir Türk kadının hayatını kaybettiğini, birkaç kişinin de kalp krizi geçirdiğini" söyledi. Bu arada, sonbaharda havanın soğuk olması nedeniyle çadırlarda ve zor yaşam koşullarında hayatını sürdüren Özbek aileleri, korkuya ve soğuğa rağmen ayakta durmaya çalıştıklarını söylüyor.

Özbek çocukları günde 6 saat derslerini çadırlarda alıyor. Öğretmenler, öğrencilerin "evlerinin çadır, okullarının çadır olduğunu" bunun çocukların psikolojisini olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Özbekler, yabancı kurumlar sayesinde hayat mücadelesini sürdürdüklerini kaydediyorlar.

Kırgızistan’ın güneyinde 11-15 Haziran günlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasında yaşanan çatışmalarda 408 kişi ölmüş, 1500’den fazla kişi yaralanmıştı.

Özbeklere ait evlerin ve işyerlerinin yakıldığı olaylar sırasında Özbekistan’a 75 kişi sığınmış, 400 bin kişi de çatışma bölgesini terk etmişti.

-"BÖLGEDE GERGİNLİK GERİDE KALDI"-

Geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı ve Oş ve Celalabad eyaletleri İmar ve Kalkınma Müdürü Cantoro Satıbaldiyev, Oş Devlet Üniversitesi’nde yapılan "Gerginliğin ardından bölgenin kalkınması" konulu yuvarlak masa toplantından sonra düzenlediği basın toplantısında, "bölgede gerginliğin geride kaldığını ve bu acı olayların bir daha yaşanmayacağını ümit ettiğini" söyledi.

Bölgede geçici konut inşaatlarının takvimine uygun olarak yürüdüğünü dile getiren Satıbaldiyev, 8 binden fazla aileye ilk yardım yapan uluslararası yardım kuruluşlarına teşekkür etti.

Başbakan Yardımcısı, bölge insanını iş sahibi yapmak için çeşitli eğitim kursları açmaya ve yeni iş yerleri açılmasını teşvik etmeye başladıklarını kaydederek, olaylarda zarar gören herkese 1200 dolar karşılıksız yardım veya 5 bin dolar civarında kredi vermeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Satıbaldiyev, gelecek yıl BM ile birlikle bölgede "Demokrasinin gelişimi ve uzlaşma" adlı bir projeyi yürürlüğe sokacaklarını hatırlattı.

Bölgede bir takım zorluklara rağmen, iki halk arasında barışın tesisi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Satıbaldiyev, Kırgızistan devletinin ve uluslararası kurumların bölgedeki faaliyetlerinde ayrımcılık yapmadığını belirtti.
AA


Geri Dön