27 / 04 / 2024

Kırklareli sanayi yatırımlarıyla büyüyecek!

Kırklareli sanayi yatırımlarıyla büyüyecek!

Kırklareli, son yıllarda Türkiye'nin kalkınmada gösterdiği performanstan önemli bir pay aldı. Kente yapılan yatırımlar ilin kabuğunu kırmak istediğini gösteriyor. Kentte, yapılacak tanıtım çalışmaları iş imkanlarını da beraberinde getiriyor...



Kırklareli, son yıllarda Türkiye'nin kalkınmada gösterdiği performanstan önemli bir pay aldı. Kente yapılan yatırımlar ilin kabuğunu kırmak istediğini gösteriyor. Artık Trakya'nın yurtdışına açılan kapısı olma özelliğini yatırımlarla da desteklemek isteyen kentte, yapılacak tanıtım çalışmaları arzu edilen iş imkanlarını da beraberinde getirecektir.


Maslak Bölge Temsilcisi Kırklareli, Trakya Bölgesi'ndeki diğer illerin gölgesinde kalmış bir şehirdir. Bunun başlıca nedeni ilin tanıtımına bugüne kadar yeterince önem verilmemesidir. Halbuki Kırklareli, Trakya'nın Edirne'den sonra Avrupa'ya açılan kapısıdır. Fakat bu lojistik konumunu senelerdir değerlendirememiş olan kent, Tekirdağ ve Edirne'nin gölgesinde kalmıştır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Kırklareli'de son yıllarda Türkiye'nin kalkınmada gösterdiği performanstan olumlu etkilenmiştir. Kente yapılan yatırımlar ilin kabuğunu kırmak istediğini gösteriyor. Artık Trakya'nın yurtdışına açılan kapısı olma özelliğini yatırımlarla da desteklemek isteyen kentte, yapılacak tanıtım çalışmaları arzu edilen iş imkanlarını da beraberinde getirecektir. Bölgede şu anda faaliyet gösteren Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve kurulma aşamasında olan PAGDER-ASLAN Özel OSB ile kent sanayi açısından da hareketlenme yaşayacak. 


Burada üzerinde durmak istediğim konu. sözünü ettiğim bölgelere ne kadar yatırımcı çekileceğiyle ilgili. Sanayide arzu edilen seviyeye gelerek, yüksek katma değerli ürünlerle dünyaya mal satabilmek ilin marka değerini artıracağı gibi yatırımlar anlamında da cazibe merkezi olmasını sağlayacak. Bununla birlikte sanayileşme hamlesi başlatılan kentte nitelikli iş gücüne de ihtiyaç duyuluyor. Belki bu konuda da önümüzdeki yıllarda meslek okullarına ihtiyaç duyulabilir. 


Doğru planlama başarıyı getirir Sanayileşme yönünden şimdilik Edirne ve Tekirdağ'ın gölgesinde kalan Kırklareli, saydığım yatırımları hayata geçirdiği taktirde başarıyı da yakalayacaktır. Çünkü önünde birçok örnek model bulunuyor. Doğru modelleme, tanıtım faaliyetleri, proje zamanlaması, lojistik yatırımlanndaki artış, hizmet planlaması, kent yönetiminin istek ve arzusu ili hak ettiği noktaya taşımaya fazlasıyla yetecektir. Kırklareli'nin Vize ilçesinde kurulmaya başlayan ve 2014 yılında faaliyete geçmesi planlanan PAGDER-ASLAN Özel OSB, Plastikçiler Derneği ve Asrey İnşaat tarafından plastikçilere yönelik kuruluyor. Bu OSB'nin faaliyete geçmesi ile bölgede iki OSB faaliyet göstermeye başlayacak ve bölge sanayisi ön plana çıkmaya başlayacaktır. 


Kırklareli, tarım ve hayvancılık konusunda öne çıkan bir kenttir. Fakat bu noktada da tanıtım eksikliği kendini hissettiriyor. Beyaz peynir üretiminde ilk akla gelen şehir Edirne gibi gözükse de aslında beyaz peynir üretiminde Kırklareli, Trakya'nın en önemli şehridir. Bunun tanıtımı için de şehirde hakiki beyaz peynir üreten 22 firma bir araya gelerek, Kırklareli Süt ve Gıda Sanayi Yatırım'ı kurdu. Bu birlik aracılığı ile 'Peynir Kenti Kırklareli' tescili alınarak, kentin peynir üretiminde ne kadar önemli bir konumda bulunduğu belgelenmiş oldu. 


Hardaliye içeceği tüm Türkiye'ye tanıtılacak Trakya ve Kırklareli'ye özgü bir içecek olan hardaliyenin tanıtımı için de 'Kırklareli Üzüm Hardaliye' adı altında marka tescil başvurusu yapılmıştır. Tescil başvurusu onaylandıktan sonra hardaliye içeceğinin tanıtımı tüm Türkiye'ye yapılacaktır. Kısacası Kırklareli, bu zamana kadar yapılmayan şeyleri yaparak, üzerindeki ölü toprağını atıyor. Kent tarım ve hayvancılığın yanında bir sanayi şehri olmak için de adımlar atıyor. Bu son derece sevindiri bir gelişme olmakla birlikte bölgeyle yatırım çekilmesi gerekiyor. Son derece stratejik bir konumda bulunan kent için yapılacak büyük ölçekli yatırımlar belki de bir marka kentin doğmasını sağlayabilir. 


Dünya Bölge 


Geri Dön