Ekonomi

Kırmızı ette fiyatlar uçtu! Rekabet Kurumu Başkanı nedenini açıkladı...

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, kırmızı et sektörüne yönelik başlattıkları incelemeye ilişkin açıklamada bulundu. Kırmızı et sektöründeki fiyatların yükselmesine yönelik çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Küle, fiyatlardaki artışın nedenlerini kaydetti. İşte ayrıntılar...

Son dönemde yaşanan kırmızı et sektöründeki fiyat yükselmelerine yönelik çok fazla şikayet aldıklarını belirten Küle, "Bu sene uzlaşma usulüyle sonlandırılan ve resen açtığımız bir soruşturmamızda hayvan besiciliğinin yanı sıra et ve et ürünlerinin üretimi ve satışı alanında çalışma yapılan pazardaki lider bir teşebbüse, perakendecilerin raf fiyatlarını kaydettiği ve yapılan tespit sonucunda idari para cezası tesis edildi" dedi.

SALGIN VE SAVAŞIN ETKİSİ BÜYÜK

Kırmızı et piyasasının besicilikte kullanılan ham madde fiyatlarından doğrudan etkilendiğine işaret eden Küle, Kovid-19 salgınıyla başlayan ve sonrasında Ukrayna-Rusya Savaşı ile devam eden süreçte ham madde ve enerji fiyatlarında ciddi artışlar ve arz sorunlarıyla karşılaşıldığını belirtti. Buna göre, Küle, söz konusu sorunların pek çok alanda olduğu gibi kırmızı et sektöründe de fiyatın yükselmesini beraberinde getirdiğini kaydederek, halihazırda yem sanayisinin yüzde 45 ithal yem ham maddelerini kullandığını ifade etti.

ÜRETİCİ FİYATI BELİRLEMİYOR

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, sektör incelemesinde söz konusu sorunlar üzerinde çalıştıklarını fakat bu aşamadaki bulgularına göre öncelikle mevcut durumda büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği alanında faaliyet gösteren yaklaşık 200 bin işletmenin bulunduğunun tespit edildiğini kaydetti.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Türkiye'de çiğ süt üretim işletmelerinin sayısıyla birlikte toplam hayvancılık işletmesi sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu ve bu işletmelerin çoğunun küçük ölçekli aile işletmesi niteliği taşıdığını belirten Küle, "Bir başka ifadeyle işletmeler yeterli ölçeğe gelemedikleri, gıda ve hayvancılık bakımından biyolojik etkenler geçerli olduğu için üretici ürünlerini pazarlarken zayıf konumda ve aracıya ya da kesimhaneye satış yaparken fiyatı belirleyen taraf değil. Ayrıca üretici örgütlerinin pazarda yeteri kadar etkin olmadığını gözlemledik" ifadelerini kullandı.

FİYAT ARTIŞLARI YAPISAL SORUNDAN KAYNAKLI 

Küle, sektöre yönelik yürüttükleri incelemelere ilişkin de şunları söyledi: "Ülkemizde kırmızı et fiyatlarında son dönemde meydana gelen fiyat artışlarının rekabet karşıtı eylemlerden ziyade, besicilik sektöründe ve sektörün gelişiminde karşılaşılan yapısal sorunlardan ve maliyet artışlarından kaynakladığını tespit ettik.  Mevcut durumda büyükbaş ve küçükbaş hayvan besiciliği alanında faaliyet yapan işletmelerin küçük ölçekli aile işletmesi olduğu ve işletme başına düşen büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının da çok az kaldığı, sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle hem besicilik faaliyetiyle iştigal eden işletme sayısının hem de artan nüfus karşısında büyükbaş hayvan varlığının gün geçtikçe azaldığı yönünde tespitlerimiz de oldu."

Türkiye'de yer alan  meraların vasıfsız olmasından dolayı da ahır besiciliği yapıldığını kaydeden Küle, "Bu durumların yem maliyetlerini önemli bir miktarda yükselttiği ve  sektörde kullanılan girdilerin büyük bir bölümünün de  ithal edilmesinden kaynaklı olarak küresel alanda olumsuz gelişmelere ve dövizdeki hareketlere bağlı olan sektörün oldukça kırılgan hale geldiği hususları da tespitlerimiz arasında yer aldı" ifade etti.

Migros'tan aralık ayı indirimleri! Migros'ta kırmızı ette yüzde 30’luk indirim kampanyası...

Et fiyatlarına peş peşe zam! 15 günde 45 lira zam gelmişti, yeni zam yolda...

Son Dakika: Et ve Süt Kurumu'ndan kırmızı et fiyatları hakkında şok açıklama! Ete zam mı geliyor?

Kırmızı et fiyatları uçtu! Serbest piyasadaki fiyatlara kasaplar bile isyan etti!