01 / 05 / 2024

Kırsal dönüşüm uygulama alanları nereler?

Kırsal dönüşüm uygulama alanları nereler?

Kırsal dönüşüm; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kırsal alanda yapılacak iyileştirmeler için planlanan projeler olarak tanımlanıyor. Peki, kırsal dönüşüm uygulama alanları nereler?



Kırsal dönüşüm uygulama alanları nereler?

Kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanabilr hale getirilmesi amacıyla yeniden yapılmasına kentsel dönüşüm deniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerinin ardından kırsal alanda yapılacak iyileştirmeler için kırsal dönüşüm projeleri geliştiriyor. 


Kırsal dönüşüm projesi kapsamında köylülere de kira yardımı yapıyor.  Köydeki vatandaş da kenttekiler kadar kira yardımı alma imkanına sahip oluyor.


Bakanlık kırsal dönüşüm kapsamında Kütahya'daki Kureyşler Köyü, Kahramanmaraş'taki Gücüksu Köyü ve Karaman'daki Güldere Köyü pilot olarak belirledi. 


Kırsal alanlarda, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebiliyor. 


Bakanlık kentsel dönüşüm kapsamında nüfusu 300 binin altındaki yerleşim yerlerinde 425 lira, 500-750 bin nüfuslu şehirlerde 535 lira, nüfusu 750 binden 2 milyona kadar olan şehirlerde 590 lira, nüfusu 2-4 milyon arasındaki şehirlerde ise 640 lira kira yardımı yapıyor. İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de ise kira yardımı 680 lira olarak uygulanıyor.


442 Sayılı Köy Kanunu'na eklenen madde gereği üretilen arsalardan satın alanlara konut ve işletme binası yapımı için kredi verilecek. Verilecek kredinin çerçevesi yönetmelikle düzenleniyor. İmar planı bulunmayan ve kırsal özelliğini koruyan parsellerde, ilgili idarenin izniyle taban alanı 50 metrekareyi geçmeyen bodrumu olmayan tek katlı ahşap muvakkat yapı izni verilebilebiliyor. Yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılması planlanıyor. 


Kırsal dönüşüm nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön