30 / 04 / 2024

Kırşehir'de işyeri kiraları yükseldi!

Kırşehir'de işyeri kiraları yükseldi!

Kırşehir'deki esnaflar, ekonomik kriz yüzünden iş yapamadıklarını ve iş yapamadıkları gibi yüksek kiralar karşısında zor günler yaşadıklarını belirtti. Kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade eden esnaflar,bu duruma tepki gösterdileri.



 Kırşehir'deki esnaflar, ekonomik kriz yüzünden iş yapamadıklarını ve iş yapamadıkları gibi yüksek kiralar karşısında zor günler yaşadıklarını belirtti. 


Kira fiyatlarından yakınan Kırşehir'deki esnaflar, bunun sebebinin dışarıdan gelen büyük marka mağazalardan kaynaklandığını söylediler. 


Kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade eden esnaflar, bu yüksek fiyatlarla işyeri açmanın ve işyeri kiralamanın mümkün olmadığını söyleyerek tepkilerini dile getirdiler. 


Kırşehir'deki esnaflar, "Kırşehir'de küçük esnaf ve sanatkarlarımız zaten iş yapamaz durumda. 

Günlük masrafını bile karşılayamayan esnaflarımız şimdi de kira sıkıntısı ile karşı karşıya. 

Birkaç yıl önce en yüksek kiralar  Ankara  Caddesi'nde idi. Şimdi ise Terme Caddesi'nde. 


Birkaç yıl önce bu caddede20-30 m2'lik bir işyeri 2-3 bin liraya tutulurken, şimdi 10 bin liradan aşağı değil. Ne oldu da bu kadar kiralar arttı diye kafa yormaya gerek yok. Çünkü dışarıdan gelen büyük ve marka mağazalar bizim 3-5 bin liraya tutamadığımız işyerlerini 40-50 bin liraya tutabiliyor. Böyle olunca Kırşehir'de hiçbir küçük esnaf ve sanatkârın bu caddelerde işyeri açma şansı yok. Bugün yüksek kiradan dolayı para kazanamayan ve işyerini kapatmak isteyen de dükkânını boşaltırken 100-150 bin liralık hava parası istiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Kaldı ki Terme Caddesi'nde 5060 bin liraya işyeri kiralanınca, diğer işyeri sahipleri de kiracılarını yükseltin diye bizleri köşeye sıkıştırıyor. Ne yapacağız bilemiyoruz. 


Zaten Kırşehir'de doğru dürüst iş yapabileceğimiz, işyeri olarak kiraya tutabileceğimiz yer yok. 

Ana caddelerde yılların eski binaları bakımsız ve pislik içinde. Bu iş hanlarda faaliyet göstermek mümkün değil. Yeni binalar biraz arka sokaklarda. Uzun Çarşı ve Pazar arasındaki büyük alanda kaderine terk edilmiş durumda. Buralar değerlendirilmeli. Bu konuda Kırşehir Belediye Başkanımız harekete geçmeli ve bu bölgede kentsel dönüşümle çarşıyı genişletmeli ve bu bölgeyi de cazibe merkezi haline getirmelidir. Nasıl yıllar önce İkinci ve Üçüncü Çarşı'da bütün işyerlerini sarraflar oluşturduğu için kiralar yüksekti. Dönemin belediye başkanı sarraflar için yer altı çarşısı yaptırınca kiralar düştü, bugün de Kırşehir Belediye Başkanı şehirdeki küçük esnaflar için bunu yapmalı. 


«Gerekirse büyük bir alış-veriş merkezi yaptırarak başka illerden gelecek büyük mağazaları ve markaları burada toplamalı. Yoksa bu durum Kırşehir'deki küçük esnaf ve sanatkârları batıracak. 

Yüksek kirayla tutan esnaf borcunu ödeyemez durumda. Bu konuda yetkililer artık harekete geçmeli ve bu sorunumuzu çözmelidirler" dedi. 


Öte yandan Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk de, Kırşehir'deki kiraların büyük holding ve şirketlerin işyeri olarak kiraladığı yüksek rakamlardan kaynaklandığını doğruladı ve "Biz yıllardır bu konuda uğraş veriyoruz. Büyük alışveriş merkezlerinin şehir dışına çıkarılmalı. Çıkarılsın ki şehirdeki küçük esnaf ve sanatkârlar ayakta durabilsin. Bizim büyük alışveriş merkezlerini şehir dışına kaldırma diye bir imkânımız yok. Onların şehir içinde yüksek fiyatta işyeri kiralamalarına da müdahale etme şansımız yok.  


«Bu durum küçük esnaf ve sanatkârlarımızı büyük sıkıntıya ittiğini de biliyoruz. Şehir içindeki büyük alışveriş merkezleri mutlaka şehir dışına çıkarılmalıdır. Bu konuda Konfederasyonumuzun da hükümetle bu konuda çabaları var. İnşallah bu gerçekleşir de şehrimizdeki hem küçük esnaf ve sanatkârlarımız iş yapabilecek ve işyeri kiralayabilecek duruma gelir" dedi.


Kırşehir Memleket Gazetesi


Geri Dön