16 / 05 / 2024

Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi? Mirasçılık belgesi ile tapuda satış yapılır mı?

Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi? Mirasçılık belgesi ile tapuda satış yapılır mı?

Miras kalan ya da kalacak olan mallara dair pek çok kişinin sorusu bulunmaktadır. O sorulardan en bilineni de mirasın devri ve satış işlemleridir. İşte detaylar!



KİŞİ SAĞLIĞINDA MALINI İSTEDİĞİNE VEREBİLİR Mİ?

Muris yani mal varlığı olan kişinin sağlığında, terekesinde bulunan mallar üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkını tasarruf özgürlüğü içinde bulunmaktadır. Bundan dolayı da sorusuna murisin sağlığında baba malını istediği evladına, kişiye verebilir mi diye bakıldığı zaman, geçerli bir hukuki işlem ile muris istediği kişiye mal devredebilir.

MİRASÇILIK BELGESİ İLE TAPUDA SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasın geçişi gerçekleştikten sonra varisler arasında görüş birliği bulunuyor ise satış işlemi gerçekleştirilebilir. Miras kalan gayrimenkulün satışı için varislerin her birinin nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte veraset belgesinin ibraz edilmesi gerekir.

BİR BABA EVLADINI MİRASTAN MAHRUM BIRAKABİLİR Mİ?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510 ile 511. maddeleri hükümleri gereğince yasal şartları sağlanması durumunda, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret diğer adı ile ıskat hakkı bulunur. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.

MİRAS KALAN EVİN KARDEŞLERDEN BİRİSİNE DEVREDİLMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Mirasın payının kardeşe devri için noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devrinde ise her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak veya bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile gerçekleşir.

BABADAN KALMA EV NASIL PAYLAŞILIR?

Miras bırakan kişinin çocukları eşit şekilde mirasçı olurlar. Çocuğu bulunmayanlar içinse miras kalacak mallar eşit şekilde anne ve babasına kalır. Eş ve çocukları bulunuyorsa da evin dörtte biri eşin hakkı yoktur, kalan dörtte üçü de eşit olarak kardeşlere verilir. Vasiyetname varsa miras kalan ev bu vasiyet dahilinde paylaştırılır.


Geri Dön