13 / 05 / 2024

Kıyı kanununa aykırı yapıların yıkımı tebligatları yapılmaya başlandı!

Kıyı kanununa aykırı yapıların yıkımı tebligatları yapılmaya başlandı!

Denetimler ve tebligatlar ise sektörde ciddi rahatsızlığa yol açtı. Turizmciler rahatsızlıklarını iletmek, önerilerini sunmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan bie düzenleme yapılması amacıyla randevu talep etti..



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan denetimler sonucunda kıyı kanuna aykırı yapıların yıkımı için turizmcilere tebligatlar yapılmaya başladı. Sektörde ciddi rahatsızlığa yol açan bu durum üzerine Başbakan'dan randevu isteyen turizmciler kalabalık bir heyetle soluğu başkent Ankara'da aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşen turizmciler, yıkımların durdurulmasını talep etti, kıyıların kullanımıyla ilgili yasada düzenleme istedi. 


Antalya'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün harita mühendisi, mimar, şehir plancısı ve yerel yönetim temsilcilerinden oluşturduğu kıyı denetim ekipleri 20 Eylül den bu yana Türkiye'nin en uzun sahil şeridini tarıyor. Antalya sahillerinde kıyı kanununa aykırı yapıların yıkımı için ilgililerine tebligat gönderiliyor. Kemer, Beldibi, Göynük, Lara, Kundu bölgesindeki otellere tebligatlar ulaştırıldı. Turizmcilerden kanuna aykırı yapıları 15 Ekim'e kadar yıkmaları istendi. 


Denetimler ve tebligatlar ise sektörde ciddi rahatsızlığa yol açtı. Turizmciler rahatsızlıklarını iletmek, önerilerini sunmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep etti. 

Bununla yetinmeyen sektör temsilcileri kalabalık bir heyetle başkente çıkarma yaptı. Önce Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile görüşen turizmciler ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın kapısını çaldı. Turizmciler her 2 bakandan da yıkımların durmasını, yasayla ilgili düzenleme yapılmasını talep etti. 

Turizmciler bakanlardan konuyu Başbakan Erdoğan'a da iletmelerini ve kendileriyle görüşmesini istedi. 


Heyete başkanlık eden Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bakanlara rahatsızlıklarını ve taleplerini ilettiklerini belirterek, "Yıkımların durması, yasayla ilgili düzenleme lazım." dedi. Kıyıların kullanımıyla ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu, ancak bunun sadece Antalya'nın ve turizmcilerin sorunu olmadığını ifade eden Ayık, "Kıyıların kullanımıyla ilgili ciddi mevzuat düzenlemesine ihtiyaç var. 


Kıyıların ne amaçla kullanılacağına karar verip ona göre mevzuat hazırlanmalı." diye konuştu. 

Bakanların konuya vakıf olduklarını ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlatan Ayık, şunları söyledi: "Yıkım kararlarına mevzuatın yetişmesi mümkün değil. Yıkımların durması lazım. Sektörümüz bu sorunla yaşamamalı. Kıyı turizmi yapacaksak kıyı kullanımıyla ilgili bütün mevzuatı düzenlemek lazım." SEKTÖR RAHATSIZ OLDU Yıkım kararlarının otelcilere tebliğ edilmesi sektörde ciddi rahatsızlığa yol açtı. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği'nin (POYD) aylık olarak düzenlediği toplantıların sonuncusunda da bu konu gündeme geldi. Geniş bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda kıyı kenar çizgisiyle ilgili sıkıntılar paylaşıldı. 

Başbakan'ın Bodrum'daki gezisi sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na vermiş olduğu talimatla her yerin inceleme altına alındığını anlatan POYD Başkanı Ali Kızıldağ, "Geçtiğimiz hafta Belek'te bir ekip dolaştı. Tespitler yaptılar, ölçümler yaptılar. 

Merakla bekliyoruz. Maalesef sektör olarak bu baskıdan, bu sıkıntılardan arınamadık. 


Önümüzdeki bu destinasyonun yönetilmesine ilişkin o kadar sorun, sıkıntı, proje, strateji varken böyle abuk sabuk, onun dokunması, bunun dokunması, oradan gelen bir takım talimatlar, buradan gelen bir takım genelgeler uğraşıp duruyoruz. İnşallah kamusal bir takım presler durur da biraz kendi işimizi yaparız." diye konuştu. 


Baia Lara Otel Genel Müdürü, otellerinin bulunduğu Lara bölgesinde uzun süredir kıyı kenar çizgisiyle ilgili sıkıntılar yaşandığına değinerek, "Çok enteresan bir kıyı kenar çizgisi var orada. Barut'ta, ilk otel olması sebebiyle, daha yüksek, Mardan'a gittiğinizde daha düşük bir kıyı kenar hesaplaması var. 

Bunlar çok rahatsız edici. Özellikle sezon ortasında, belediyelerin biraz kendilerini geriye çekmesiyle, misafirle otelcilerin özellikle Muratpaşa bölgesinde karşı karşıya kalmasına neden oluyor." görüşünü savundu. 


Palmariva Club Genel Müdürü Şefik Ketrez, tebligatların taraflarına ulaştığını ve 15 Ekim'den sonra kıyı kenar çizgisine uymayan yerlerin yıkılmasının istendiğini dile getirirken, kendilerinin de tebligat aldığını ve yıkım için aynı tarihin verildiğini ifade eden Majesty Club Kemer Beach Genel Müdürü Ülkay Atamaca, "Göynük'te çok ciddi bir kıyı kenar çizgisi var. Sabit gölgelik ve şezlong koymak yasak." dedi


Antalya Akdeniz HabeR



Geri Dön