27 / 04 / 2024

Kıyılarda imara aykırı yapılar ay sonunda yıkılacak!

Kıyılarda imara aykırı yapılar ay sonunda yıkılacak!

Kıyılarda imara aykırı yapılarda toplu yıkım, ay sonunda başlıyor. Denetim sonucu Bodrum’da 16, Antalya’da 10, Çeşme’de 3 tesis ya kısmen ya da tamamen yıkılacak...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sahillerde kıyı kenar çizgisi denetimi yapılacağına yönelik açıklamalarının ardından yıkım süreci başladı. Bodrum’da imara aykırı bulunan ünlü isimlerinde aralarında bulunduğu villa ve otel gibi bazı tesislerde süreç başlarken toplu yıkımlar için ise ay sonu bekleniyor. Kıyı kenar çizgisi ihlali yapan villa, otel, tatil köyü ve diğer yerleşim yerlerinin yıkımları diğer tatil yörelerinde de gerçekleştirilecek. Ay sonundan itibaren Çeşme, Antalya, Samsun, İzmir, Aydın, Balıkesir gibi şehirlerde de yıkımlar devam edecek. Bu kapsamda sadece Bodrum’da 16 tesis yıkım kapsamına alındı. Bunlardan dört tanesinin tamamı geriye kalan 12 tanesinin ise bazı bölümleri yıkılacak. İlk yıkım paketi kapsamında Çeşme’de 3, Antalya’da 10’un üzerinde tesis ise makine ile yıkılacak. Yıkımın yanı sıra diğer cezai yaptırımlar üzerinde de duruluyor. Bazı belediyelerde ise görevden alma sürecinin başlayacağı belirtiliyor. Yıkımlar mahalli idareler ve güvenlik güçlerinin yardımı ile gerçekleştirilecek.

Torbalı Koyu’nun % 70

Denetimlerde ihlal tespiti yapılan yerlere gerekli düzeltmelerin yapılması için bir ay verilmişti. Bodrum Torba’da bulunan yapıların yüzde 70’e yakın bölümünde kıyı kenar çizgisine dikkat edilmediği ortaya çıktı. Kaçak yapılara yönelik denetim Çanakkale, Balıkesir Ayvalık ve Samsun’a kadar olan sahil şeridinin de tamamında gerçekleştirildi.

Vatandaş şikayetleri de etkili

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı denetimlerinin ardından kıyı kenar ihlali yapanlara yönelik cezai yaptırım sürecinde vatandaş şikayetlerinin de etkili olduğu öğrenildi. Vatandaştan gelen şikayetlerin de göz önünde bulundurulduğu denetimler kapsamında kıyı kenar çizgisine aykırı işlem yapan çok sayıda tesis tespit edildi. Sahile 50 metreye kadar herhangi bir şekilde inşaat, 100 metreye kadar ise villa veya turistik tesis yapılamıyor.

Star

Geri Dön