KKB ne işe yarar?
KKB'nın açılımı Kredi Kayıt Bürosu olarak karşımıza çıkıyor. KBB 1995 senesinde, 5411 sayılı bankacılık kanununa uygun dokuz ortaklı kurulmuş özel bir şirket olan KKB ne işe yarar?
KKB ne işe yarar?
KKB yani Kredi Kayıt Bürosu; ortaklığı bulunan bankalar arasında bilgi paylaşım sistemi olarak tanımlanıyor. KKB, bankacılık kanun gereği en az beş banka tarafından yapılacak her türlü bilgi ve belge alışverişi sağlamak için kurulmuş olup, müşterilerine ait kredi bilgilerini de paylaşmaktadırlar.
Ayrıca Kredi Kayıt Bürosu mevduat bankaları, katılım bankaları, finansal kuruluşlar, sigortacılık, bireysel emeklilik, sermaye piyasası gibi konularda hizmet vermekte.
KKB – Kredi Kayıt Bürosu dokuz ortaklıdır. KKB ye ortak olan bankalar aşağıda yer alıyor:
Akbank,
Denizbank,
Şekerbank,
Ziraat Bankası,
Garanti Bankası,
Halk Bankası,
İş Bankası,
Vakıflar Bankası,
YapıKredi Bankası’dır.
KKB, 1999 senesinde Kredi Referans sistemini kurmuştur. Kredi Referans sisteminin kısaltması KRS’dir. Kredi Referans Sistemi üyesi olan kurumlar arasında bireysel kredi ürün, müşterilerine ait detaylı bilgiyi çağdaş teknolojik yöntemler kullanarak, müşterinin risk faktörü belirlenmesi ve üyelerinin risk faktörünün küçültülmesi için bilgi paylaşımı yapmaktadır.
KKB – Kredi Kayıt Bürosu’na bankalar, finansal kiralama, faktoring, forfaiting şirketleri, finans kurumları, tüketici finansman şirketleri üye olabilir.