Ekspertiz raporu ne işe yarar?
Konut kredisi kullanarak ev almanın şartlarından bir taneside bankaya başvuru yapılması olarak karşımıza çıkıyor. Banka evin değer tespiti için bir ekspertiz görevlendiriyor.Peki, ekspertiz raporu ne işe yarar?
Ekspertiz raporu ne işe yarar?
Konut kredisi kullanarak ev almanın şartlarından bir taneside bankaya başvuru yapılması olarak karşımıza çıkıyor. Banka evin değer tespiti için bir ekspertiz görevlendiriyor. Ancak isterse müşteri kendi eksperini de seçebiliyor.
Tespit yapacak ekspertizi genellikle kredi kuruluşu seçiyor. Bu da genelde aralarında sözleşme yaptıkları bağımsız bir ekspertiz oluyor. Konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapılıyor. Satış karşılaştırma yaklaşımında tespiti yapan kişi gayrimenkulü o bölgede satılan diğer konutların pazar fiyatları ile karşılaştırıyor. Maliyet yaklaşımında ise inşaat maliyeti göz önünde bulunduruluyor. Bu yaklaşım ise genelde yeni konutlarda kullanılıyor.
Ekspertiz raporunda gayrimenkulun değerini düşürebilecek olası ihtimallere yer veriliyor. Değer tespitinde emsal olarak alınan diğer gayrimenkullere ilişkin bilgiler ile o bölgedeki tüm konut pazarı ile ilgili genel bir değerlendirmeye de yer veriliyor.
Gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine de yer verildikten sonra ilgili belediyede söz konusu gayrimenkulün ruhsatı, varsa tutanakları incelenerek hazırlık süreci tamamlanmış oluyor. Rapor kontrol edilip, ilgili kredi kuruluşuna gönderiliyor. Son olarak kredi kuruluşunca baz alınan rapor ile yapılan inceleme sonucunda onaylanan kredi miktarı müşteriye iletiliyor. Bu rapor sonucunda banka müşterinin kredi tutarını belirliyor ve bu rapora göre krediş veriliyor.
Ekspertizin görevleri nelerdir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com