27 / 04 / 2024

İmar durumu ne işe yarar?

İmar durumu ne işe yarar?

Belediyeler tarafından şehrin düzgün gelişmesi için büyük şehir planları yapılıyor. İmar durumu, bağlı olunan belediyeden alınıyor. Peki, imar durumu ne işe yarar? İmar durumu belgesinde ne yazar?



İmar durumu ne işe yarar?

Belediyeler tarafından şehrin düzgün gelişmesi için 1/100.000 – 1/50.000’lik büyük şehir planları yapılıyor. Yapılan planlar arasında 1/5.000’lik nazım planlar yer alıyor. Nazım planlar sadece harita olmayıp yanında plan notlarını içeren kitapçıkları da olan planlar olarak karşımıza çıkıyor. 


Daha sonra 1/1.000’lik Uygulama İmar Planı yapılıyor. Bu planda inşaat yapılabilecek son hale gelen planlara yer veriliyor. 


İmar durumu belgesi, bir arsanın üzerine ne kadar ve ne amaçlı yapı inşa edilebileceğini gösteriyor. İmar durumu, bağlı olunan belediyeden alınıyor. 


Uygulama İmar Planları, arsaların üzerinde ne inşa edilebileceğini gösteriyor. Konut – Ticaret – Yeşil Alan – Okul – Park Bahçe – Hastane – yol – Cami – Karakol ve eksiksiz tüm şehir ve sosyal yaşam alanları için ihtiyaç olan her detay bu planlarda işli olup; Arsanın imar durumunu sorulduğunda, belediyedeki teknik eleman, Uygulama İmar Planına bakarak üzerine ne yapılabileceğini söyler. 


İmar durumu yazılı olarak da belli bir harç karşılığında alınabiliyor. Talep edilen harcın yatırılması halinde yazılı standart bir tablo halinde A4 kağıt ile imar durumu belgesi veriliyor.


Belediyeden alınması gereken imar durumu belgesinin alınabilmesi için, belediyeye verilecek imar durumu talep dilekçesinin yanında bazı belgelerin verilmesi gerekiyor. Bunlar;

- Tapu (aslı)

- Çap (aslı)

- Vekaletname (Gayrimenkul sahibinin vekalet vermesi durumunda)


Başkasına ait arsanın imar durumu.. 

Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamadığından imar durumunu öğrenmek istediğiniz gayrimenkulün sahibi ile belediyeye gidilip başvurulması gerekiyor.


İmar planı askı süresi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön