29 / 04 / 2024

KKM hesapları düşüyor, TL mevduat faizi yüzde 50’ye koşuyor!

KKM hesapları düşüyor, TL mevduat faizi yüzde 50’ye koşuyor!

Ekonomi yönetiminin KKM’yi kademeli terk etme planına göre TL dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Yapılan değişiklikle TL mevduat faizlerinde yükseliş, KKM'ye verilen faizlerde düşüş bekleniyor.



Merkez Bankası, bankacılık sistemini TL'nin cazibesini artıracak şekilde dönüştürmeye devam ediyor. Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Bu durum bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açtı.

Dunya.com’dan Birol Bozkurt’un haberine göre bankacılık kaynakları ve ekonomistler kararın KKM’ye ilgiyi daha da azaltacağını belirtirken, Merkez Bankası’nın olası kur şoku durumunda mudilere ödeyeceği kur farkı nedeniyle bir miktar riski de barındırdığı uyarısını yaptı. Ekonomistler Merkez Bankası’nın agresif faiz politikasının da desteğiyle TL mevduat faizlerinin yüzde 50’leri aşabileceğini söylerken, KKM faizlerinde ise düşüş olabileceği belirtiliyor.

KKM ÇIKIŞLARI HIZ KAZANACAK

Yapılan değişiklikle standart TL mevduata destek verilirken, KKM'ye artık cazip faizler verilmeyecek. Merkez Bankası, Türk lirası mevduatı cazip kılmak amacıyla bir dizi adımlar atmıştı.

Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında değişiklik yapan banka, Eylül ayında ise TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren verilerle birlikte gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'a çıkarılmıştı.

BANKALARIN ELİ RAHATLADI

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış, KKM'ye ödenen asgari faizin kaldırılması ile bankaların KKM'ye ödedikleri faizler açısından ellerinin rahatladığını belirterek, “Bu konu bankaların geleneksel TL mevduata dönüş hedeflerini tutturmaları açısından önemliydi. Bankalar artık tasarruf sahiplerini KKM'den caydırma esnekliğine sahip duruma geldi. Piyasa mekanizması dışında zorlama bir uygulama da kalkmış oldu” ifadesini kullandı.

KKM hesapları düşüyor, TL mevduat faizi yüzde 50’ye koşuyor!

MERKEZ’İN KUR RİSKİ ARTABİLİR

KKM hesaplarında asgari faiz sınırının kaldırılmasını doğru ama biraz da riskli bir adım olarak gördüklerini belirten Ata Yatırım Hazine Genel Müdür Yardımcısı Etem Öztekin, “KKM’den düz TL mevduata geçiş hedefini de göz önünde tuttuğumuz bir ortamda bankalarca KKM’ye ödenen faiz oranlarının indirilmesini beklemek sürpriz olmayacak. Son 4 haftadır KKM bakiyesinin aşağıya geldiğini görüyoruz. Muhtemelen KKM faiz oranlarının aşağıya çekilip, düz TL mevduat faiz oranı ile arasındaki makas açılarak, TL mevduata geçişin istenilen düzeyde olup olmayacağına bakılacak.

Olası bir kur şoku yaşanması halinde TCMB’nin mudilere ödeyeceği kur farkı eskiye göre daha fazla olacağı için bir parça risk de taşıyor diyebiliriz” şeklinde konuştu.

TL MEVDUAT FAİZLERİ ARTIYOR

15 Eylül haftasında bankalarca uygulanan 3 ay vadeli TL mevduat faizi oranı yüzde 41,87 olarak belirlenmişti. Ancak ekonomistler Merkez Bankası’nın 21 Eylül’de aldığı 500 baz puanlık faiz artışı kararının ardından TL mevduat faizlerinin yeniden çıkışa geçtiğini belirtiyor. Geçtiğimiz hafta yüzde 35 civarında önerilen faizler bu hafta yüzde 40’lar düzeyinde önerilmeye başlandı. Her bankada farklı faiz oranları olsa da ortalama TL mevduat faizleri yüzde 30 ile yüzde 45 arasında değişim gösteriyor. Ekonomistler politika faizinin de etkisiyle önümüzdeki süreçte TL mevduat faizlerinin yüzde 50’yi aşabileceğini öngörüyor.


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön