01 / 05 / 2024

KKM hesaplarında son dakika gelişmesi! Dövizden dönen KKM hesaplarında ‘prim uygulaması’ sona eriyor!

KKM hesaplarında son dakika gelişmesi! Dövizden dönen KKM hesaplarında ‘prim uygulaması’ sona eriyor!

Kur korumalı mevduat hesaplarında önemli bir gelişme yaşandı. Bankacılık çevrelerinde, Merkez Bankası’nın bankalara prim uygulamasına sınırlama yönünde tavsiye verdiği konuşulurken, bazı bankalar dövizden dönen KKM hesaplarına, ‘önden prim’ uygulamasını kaldırdı.



Kur korumalı mevduat hesaplarında bankaların yüksek faizin yanı sıra müşteri cezbetmek amacıyla uyguladıkları prim uygulamasına son verildiği belirtildi. Döviz kurlarını frenlemek amacıyla hükümetin bir süredir KKM hesaplarına yönelik verdiği desteklerin yanı sıra bazı bankaların müşterilerine yüzde 40’ı aşan faiz oranlarının yanı sıra ‘önden prim’ vermesi Merkez Bankası’nın tepkisini çekince bu uygulamaya son verildiği kaydediliyor.

Ak Parti hükümeti, Türk lirası’nın yabancı paralar karşısında artan değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021’de kur korumalı mevduat hesabı uygulamasını başlatmıştı. Başlangıçta KKM’de vade sonunda ödenecek faiz oranı politika faiz oranı ile sınırlandırılırken, daha sonra Merkez Bankası hem faiz hem de vade sınırlamalarını kaldırdı. Getirilen yeni düzenlemeler ile bankaların faizde eli rahatlarken, büyük montanlı dövizden TL’ye dönen müşterilerinin hesaplarına yüzde 40’ı aşan faiz oranlarının verildiği bankacılık çevrelerinde konuşuluyor.

KKM hesaplarında son dakika gelişmesi! Dövizden dönen KKM hesaplarında ‘prim uygulaması’ sona eriyor!

PRİM UYGULAMASINA SON

Bankalar yüksek faizin yanı sıra seçim öncesinde müşterilerine ayrıca teşvik amacıyla belirli oranlarda prim verirken, Reuters’ın bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, bazı bankaların dünden itibaren, bazılarınınsa bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdikleri belirtiliyor.

Bankacılık çevreleri, bu uygulamanın son bulmasının sektörün geleceği açısından olumlu olduğunu belirtirken, önden prim ödemeli KKM uygulamasının banka bilançoları açısından çok da sağlıklı olmadığını savundu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön