28 / 04 / 2024

KKTC Su Temin Projesi Tanıtım Programı gerçekleşti!

KKTC Su Temin Projesi Tanıtım Programı gerçekleşti!

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği'nin düzenlediği "KKTC Su Temin Projesi Tanıtım Programı'na katıldı. Eroğlu, bin 443 metre derinlik olduğundan projeyi denizin içinde askıda götürdüklerini anlattı.



Programda konuşan Prof. Dr. Eroğlu, bugün Türkiye'de dev eserler yapılıyorsa bunun siyasi istikrara bağlı olduğuna işaret ederek, projenin mimanrının Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Projeye 2004'te başladıklannı hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bin 443 metre derinlik olduğu için projeyi denizin içinde askıda götürdüklerini anlattı. Türkiye tarafından Alaköprü Barajını Anamur'da inşa ettiklerini belirten Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu: "1 milyar metreküp suvar. Bu baraj, hem Kıbrıs'a yılda 75 milyon metreküp su verecek hem de Anamur Ov asındaki toprakları sulayacak. 80 kilometre uzunluğunda denizi geçiyoruz, Geçitköy Barajına bu suyu iletiyoruz. Türkiye tarafında kara yapıları bitti, Kıbns tarafında ise terfi merkezi, Geçitköy Barajı bitti. Özellikle arıtma tesisinde bütün projeleri yaptık. Allah nasip ederse Lefkoşa'ya suyu akıtacağız. Bu yaklaşık 1,2 milyar dolarlık dev bir proje." Prof. Dr. Veysel Eroğlu, eski Türkiye'de böyle projelerin hayal bile edilemediğini ifade ederek, "Netice olarak bizim gönlümüzden arzu ettiğimiz tarih en geç, 20 Temmuz 2015 saat 10.59'da su aksın istiyoruz" dedi. Projeyle Türkiye-Kibri s arasındaki bağın daha da kuvvetleneceğine işaret eden Prof. Dr. Eroğlu, bunun dünyaya "Büyük Türkiye" mesajı olacağını ifade etti. 


"Kısa sürede zenginleşecek" 

KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de mevcut su projesinin Kıbrıs için hayati önem taşıdığını söyledi. Kıbns'ta artan nüfus dikkate alındığında su ihtiyacının çok önemli olduğuna işaret eden Dinçyürek, KKTCye getirilen her bir damla suyu en etkin biçimde kullanacaklarını vurguladı. Adaya su geldikten sonra yapılacak ikincil çalışmaların olacağına değinen Dinçyürek, "Amacımız, her haneye, her iş yerine 24 saat kesintisiz, içilebilir nitelikte suyu sağlayabilmektir. Bizler içme ve kullanım suyunun başlarda yansını kullanacağımız için geriye kalan yarısını da tarımda kullanacağız. Yer altından suyu, içme ve kullanım suyu olarak çekmeyeceğimiz için yer altı su kaynaklarımız kısa sürede hem zenginleşecek hem de daha nitelikli bir suya dönüştürecek" diye konuştu. Dinçyürek, Kıbrıs'ta müzakere sürecinin askıya alındığına değinerek, "Bizlerin eli masadadır, banş eli uzaülm ıştır, uzlaşıcı tavrımızı devam ettiriyoruz. Adaya gelecek suyla umarım ortak akıl devreye girer, suyun 'barış suyu' olabilmesi adına adada ortak yaşamı ortaya çıkarabilirle yönünde çabalar sonuç verir" dedi.


Afyon Hisar Gazetesi


Geri Dön