28 / 04 / 2024

KKTC'ye su taşıyacak boru hattının yüzde 55'i tamamlandı!

 KKTC'ye su taşıyacak boru hattının yüzde 55'i tamamlandı!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne Su Temini Projesi kapsamında deniz altına döşenen boru hattının yüzde 55'inin tamamlandığı bildirildi. KKTC tarafındaki arıtma tesisi ve ana dağıtım hattının projelendirilmesi tamamlandı ve sözleşmeleri imzalandı



Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) Su Temini Projesi kapsamında deniz altına döşenen boru hattının yüzde 55'inin tamamlandığı bildirildi. Devlet Su İşleri'nden alınan bilgiye göre, KKTC tarafındaki arıtma tesisi ve ana dağıtım hattının projelendirilmesi tamamlandı ve sözleşmeleri imzalandı. 


Proje kapsamında Türkiye'deki Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Baraj ı'ndan, KKTC'ye yapılacak yaklaşık 80 km uzunluğundaki boru hattı adaya içme, kullanma ve sulama suyu gönderilecek. 

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Öğretim Görevlisi ve Enerji Jeopolitiği Uzmanı Dr. Hayriye Kahveci, yaptığı açıklamada, stratejik önemi bulunan suyun KKTC'ye götürülmesinin barış sürecine de katkıda bulunacağını söyledi. 

Bir süre önce Kıbrıs'ın güneyinde doğalgaz bulunduğunu anımsatan Kahveci, ancak doğalgaz fiyatlarının uluslararası piyasalarda düşüşe geçmesiyle enerji şirketlerinin bölgeye ügilerinin azaldığını belirtti. Kahveci, şirketlerin azalan ilgisinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, görüşmelerde elini zayıflatacağını anlatını çizdi.


Dünya 


Geri Dön