23 / 12 / 2024

KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su gönderilecek!

KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su gönderilecek!

Kıbrıs’ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan 107 kilometrelik hat, Anamur ve Girne’de yapılan çifte törenle hizmete açıldı. ‘Barış suyu’ olarak nitelendirilen projeyle adaya yılda 75 milyon metreküp su gönderilecek.



Kıbrıs’ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan 107 kilometrelik hat, Anamur ve Girne’de yapılan çifte törenle hizmete açıldı. ‘Barış suyu’ olarak nitelendirilen projeyle adaya yılda 75 milyon metreküp su gönderilecek.


Deniz altından taşınması nedeniyle, ‘asrın projesi’ olarak nitelendirilen KKTC’ye içme suyu temini projesi, dün hem Türkiye’de, hem KKTC’de düzenlenen törenlerle hayata geçirildi. Anamur’daki ilk törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı projeyi, ‘barış suyu’ projesi olarak nitelendirdi. Adaya yıllık 75 milyon metreküp su gönderilmesinin planlandığı proje ile KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Proje ile KKTC’de 48 bin 240, Anamur’da da 84 bin dekarlık bir alanda yapılacak sulu tarım ile de gelir artışı sağlanabilecek.

 

Anamur’daki törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu katıldı. 



‘Hayali gerçekleştirdik’

Projeyi, ‘barış suyu’ projesi olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 80 kilometresi deniz içinden olmak üzere toplamda 107 kilometre ile KKTC’ye su taşındığını belirterek, “Büyük bir başarıya daha imza atıyoruz. Bu millet bir olursa, iri olursa, beraber olursa, kardeşçe yürürse hep birlikte Türkiye olursa aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Halen ciddi su sıkıntısı olan KKTC’nin 50 yıllık içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacını bu projeyle karşılıyoruz” dedi. 


Meydan okuyan Türkiye 

Başbakan Davutoğlu da törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin göğsünü kabartan, dünya çapında bir eseri kullanıma açtıklarını belirten Davutoğlu, “Bu büyük projeleri hayal edemeyenler utansın. bugün Anadolu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, su gibi aziz projeyle bir kez daha birbirine kavuşuyor, bir kez daha kenetleniyor. Muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz, Girne’yi Anadolu’ya bu kez su ile bağlıyoruz. Bütün dünyaya haykırıyoruz, Türkiye ile Kıbrıs hiçbir zaman ayrılmayacak şekilde birbirine kenetlenmiştir” dedi. 

Bu projenin barış, adalet ve huzur projesi olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bir ülkeye huzur ve istikrar hakim olduğunda neler yapılabileceğini dünyaya gösterdik” diye konuştu. Davutoğlu, Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak da, “Kıbrıs’ta çözüm fikrine kararlılık ve samimiyetle bağlı olduğumuzu bir kez daha ortaya koyuyoruz. Türkiye mevcut müzakere sürecinin bir an evvel adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümle neticelenmesini samimiyetle temenni etmektedir” dedi. 

Davutoğlu, şöyle konuştu:


“Milli savaş gemisi, milli tank, milli helikopterden sonra dün de 4B uydusunu  uzaya fırlattık. Bugün Türkiye ile KKTC arasında dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Dünyanın en büyük harikalarından birini hayata geçiriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak geçmişte Ada’ya huzur ve barışı getirdik, şimdi de bütün canlılar için ‘hayat’ anlamına gelen suyu biz getiriyoruz. Getirdiğimiz suyun barış için de bir can suyu olacağına inanıyorum. Hem barış suyu, hem can suyu hayırlı olsun. Kıbrıs’ın güneyindeki doğalgaz kaynaklarının sadece Rumlar’a ait olduğunu iddia edenler bugün buradan tarihi bir ders alsın. Biz diyoruz ki bu su bütün Kıbrıs’a barış suyu, adalet suyu olsun, kalıcı Akdeniz düzeninin ilk işareti olsun.” 


‘Kalkınma getirecek’

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise suyun petrolden daha önemli hale geldiğini belirterek, “Bu su Kıbrıs’ın üretimini artıracak, sarı rengimizi değiştirip bizi gerçek anlamda yeşil bir adaya döndürecek. Sadece üretimi değil, ekonomiyi geliştirecek, KKTC’yi kalkındıracak” dedi. 


Akıncı, “Kıbrıs’ın güneyindeki doğalgaz yatakları sadece Rumlara ait değil, bizim de hakkımız var. O doğalgazın, İsrail ve Mısır gazıyla birleştirilerek Türkiye üstünden Avrupa’ya kadar gönderilmesi en akılcı yoldur. Kıbrıs’ın suyunu da, gelecekte miktarını da artırara, güneyle paylaşabiliriz, belki daha başka yerlere bile uzatabiliriz. Gerçek anlamda bir barış suyunu konuşuyoruz” diye konuştu. 

KKTC Başbakanı Ömer Soyer Kalyoncu da asrın projesinin hayata geçtiğini söyledi. Kalyoncu, “Burada KKTC’de yaşayan yurttaşlarınıza hayat katıyorsunuz. Bizimle hayatlarını paylaşan Türkiye halkına teşekkürlerimizi iletiriz. Bu su belki de gün gelecek barış suyu da olacak” dedi. 

 

 

1.6 milyar liralık proje

-  Proje 1.6 milyar liraya maloldu. Dünyada ilk defa uygulanan askılı boru sistemi kullanıldı. Boru hattı toplam 107 kilometre uzunluğunda. 

-  Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan alınacak su deniz yüzeyinin 280 metre altından geçen boru hattıyla Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı’na aktarılıyor.

-  Su hattı KKTC’ye yılda 75 milyar metreküp içme suyu ve sulama suyu sağlayacak. Böylece KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak.

-  Proje sayesinde KKTC’de 48 bin 240, Anamur’da da 84 bin dekarlık bir alanda sulu tarım yapılabilecek. 

-  Kıbrıs’a gönderilen 75 milyon metreküp suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü içme suyu olarak, geriye kalan 37 milyon metreküpü ise tarımsal sulamada kullanılacak.

-  Proje ile toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imkânı ve yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacak. 

-  Su hattında akıllı boru sistemi kullanılıyor. Akıllı boru sistemi sıcaklığı, basıncı, akış kapasitesi ve tuzluluğu ölçebiliyor. 

-  Proje 700 milyon metreküp kapasiteli Dragon’un  yüzde 10’luk kısmını KKTC’ye iletilecek.

 


Kıbrıs Türküsü örneği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz bu proje ile denizin altından su götürüyoruz. Gerçek yerlilik, gerçek milliyetçilik ve millilik budur. Lafla olmuyor. Kıbrıs’ın bir güzel türküsünde ne diyor? ‘Portakal atışalım beraber kapışalım. Sen oradan ben buradan Kıbrıs’ta buluşalım.’ Biz de Türkiye’den suyu alıp Kıbrıs’la buluşturduk. KKTC 50 yıl sıkıntı çekmeyecek” dedi. 

 

Milliyet


Geri Dön