29 / 04 / 2024

Kocaeli MİA Projesi onaylandı!

Kocaeli MİA Projesi onaylandı!

Kocaeli Belediyesi'ne devrettiği 465 hektarlık alanı kapsayan bin 623 parselde gerçekleştirilecek Merkezi İş Alanı (MİA) projesi, belediyenin meclis toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2.5 yıllık bir çalışmayla projelendirdiği ve yapılan itirazlar sonrası İzmit Belediyesi'ne devrettiği 465 hektarlık alanı kapsayan bin 623 parselde gerçekleştirilecek Merkezi İş Alanı (MİA) projesi, belediyenin meclis toplantısında oy çokluğuyla kabul edildi İZMİT Belediye Meclisi'nin haziran ayı toplantısı, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğanın başkanlığında yapıldı. Başkan Doğan, meclis gündem maddeleri öncesi İstanbul'da 7 Haziran'daki terör saldırısını şiddetle kınayarak, şehitlere rahmet, yaralılara da acil şifalar dileğinde bulundu. 


Mecliste 16 gündem maddesi görüşülürken, özellikle 465 hektarlık alanı kapsayan 1623 parselde gerçekleşecek Merkezi İş Alanı (MİA) projesi uzun süre tartışma konusu oldu ve oyçokluğu ile kabul edildi. Pişmaniye Festivali'nin Azerbaycan Bakü'de başlatılması için 60 kişilik heyetin bu ülkeye gitmesiyle ilgili teklif kabul edildi. 


'KENT İÇİN YARARLI'

İzmit'in kurtuluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Türk Yıldızları'nm 25 Haziran'da İzmit semalarında olacağını hatırlatan Başkan Doğan, daha sonra Körfez ve Sanayi Mahallesi sınırları içinde 465 hektar alanda yapılması beklenen MİA projesiyle ilgili konuştu. Doğan, İzmit Belediyesi tarafından yapılan 1/1000'lik imar planı için görüş alındığını, MHP ve SP'lilerin gelip görüşlerini bildirdiklerini, CHP'den kimsenin gelmediğini söyledi. Başkan Doğan, "Gönlümüz ister ki burası dünyanın ticaret merkezi olsun. Yatları ile işadamları Körfez'e gelmeli. Yollarımızı daha geniş yapmak için çalıştık. 40 metre değil 100 metre olmasını isterdik. 

Ama kamulaştırma yapmadan, insanları rencide etmeden yapmaya çalıştık. Burada 8 bin insanın yeri var. Komisyonda imza atan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. İnsanın kendi siyasi bekasından önce, şehrinin ve insanını bekasını düşünmesinin en önemli örneğidir. Yapılan iş kent için yararlıdır" dedi. 


İZMİT'TE DEVREDİLDİ

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin kentin en merkezi yerlerinden biri olan, seçim mitinglerinin de gerçekleştirildiği Perşembe Pazarı'ndan başlayıp İzmit Körfezi'nin doğu ucundaki E-130 kavşağına kadar uzanan 465 hektar alanda uygulanması planlanan Merkezi İş Alanı (MİA) Projesi ile ilgili açılan davalar sonucu alınan yürütmeyi durdurma kararı Danıştay 6'ncı Dairesi'nce 2015 Ağustos ayında kaldırılmıştı. İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada daha önce yapılan itirazlar sebebiyle projenin kendilerine devredildiğini belirterek şu açıklamayı yapmıştı: "Artık biz yürütüyoruz. 465 hektarlık bir alanda yeni bir İzmit kurulacak. Konutları, iş merkezleri, rezidansları, otelleri ile 100 bin kişinin yaşayacağı bir alan olacak." 


Habertürk Egeli




Haber Bizim Kocaeli Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan MİA projesiyle ilgili 1/1000’lik imar planı İzmit Belediye Meclisi’nde geçtiğimiz ay onaylanmıştı. CHP’liler yasal itiraz süresini kaçırdı, imar planları Büyükşehir’de onaylanacak ve proje hayata geçecek.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin rant projesi olarak adlandırılan, Körfez ve Sanayi mahalleleri sınırları içerisinde gerçi olacak olan Merkezi İş Alanı (MİA) projesi 12 Eylül 2013 tarihinde alınan 558 sayılı kararla uygulamaya girmişti. AKP’lilerin vizyon projesi olarak lanse ettiği ve kent geleceğini şekillendirecekleri iddiasında bulunduğu projeye Körfez Sanayi Sitesi kısa süre içerisinde itiraz etti. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi projeyi iptal etti. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi projeyi revize etti ve ikinci bir proje hazırladı. Revize edilen proje Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li meclis üyeleri tarafından onaylandı. Bunun üzerine kooperatif tekrar dava açtı.

 

MAHKEME PROJEYİ İPTAL ETTİ

Kocaeli 2. İdare Mahkemesi projeyi yeniden iptal etti. Büyükşehir Belediyesi bunun üzerine Danıştay’a itiraz ederek mahkeme kararının bozulmasını istedi. Danıştay 6. Dairesi yapılan itirazı değerlendirdi ve MİA için hazırlanan 1/1000’lik nazım imar planının Kocaeli 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi kararını onayladı. Danıştay bu süreçte 1/5000 ve 1/25.000’lik imar planlarıyla ilgili yapılan bilirkişi araştırmasını yetersiz buldu ve detaylı bir araştırma yapılması için dosyayı idare mahkemesine geri gönderdi. Büyükşehir yetkilileri bu kararı çarpıtarak, “MİA’ya devam kararı verildi” dedi. Ancak 2 gün içerisinde Danıştay’a kararla ilgili itirazda bulundu.

 

BASKIYLA ALINAN RET KARARI

Büyükşehir Belediyesi sadece MİA projesiyle ilgili iptal kararına itiraz etmedi, yeni bir proje için de düğmeye bastı, Körfez ve Sanayi mahalleleri sınırları içerisinde yer alan 4 bin 650 dönümlük arazi için 1/5.000 ve 1/25.000’lik planlarda değişiklik yapılmasını istedi. Mahkeme kararının olumsuz çıkacağından emin olan belediye yetkilileri İzmit’te yeni bir imar plan değişikliği hazırlanmasını istedi. İzmit Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında son hazırlanan planları oyladı. CHP’li kimi meclis üyelerinin katılmadığı oylamada CHP’liler bir iki meclis üyesinin baskısı sonrasında alınan parti kararına uydu ve değişikliği reddetti. Söz konusu değişiklik AKP’li üyelerin oy çokluğuyla kabul edildi.

 

GÖSTERMELİK İTİRAZ

CHP’lilerin zoraki ve göstermelik itirazı sonrasında İzmit Belediyesi’nde yaptığı konuşmalar ve belediye başkanı Nevzat Doğan’ın grup başkan vekili dahil pek çok partiliyi zan altında bırakan konuşması ise akıllarda yer etti. CHP İzmit Grup Başkan Vekili Ersin Albayrak toplantıda yaptığı konuşmada neden MİA’ya karşı olduklarını ifade etmek yerine, Büyükşehir kararıyla uyumlu olmak adına ret kararı verdiklerini söyledi ve “Mahkemesi devam ettiği ve Büyükşehir Belediyemizde 1/5000’lik imar kararına partimiz grubu ret kararı verdiği için, bu karara uyumlu olmak adına biz de ret kararı veriyoruz” dedi. Albayrak’ın sözlerine karşılık veren Nevzat Doğan, “Tüm meclis üyeleriniz aynı mı düşünüyor? Kimi arkadaşlarınız şu an toplantıya katılmadı” dedi.

 


CHP grubu, İzmit Belediye Meclisi’nin haziran ayı toplantısında ‘parti kararı’ aldıklarını belirterek MİA’yla ilgili plan değişikliğine ret oyu vermişti.

 

ONAY VEREN CHP’Lİ VAR

AKP’li Zekeriya Özak ise CHP’li bir üyenin onay verdiğini bir üyenin ise çekimser kaldığını belirterek “İmar Komisyonu’nda bir arkadaşınız onay verdi bir arkadaşınız ise çekimser oy verdi. Siz neden ret oyu veriyorsunuz” şeklinde konuştu. Son sözü alan Nevzat Doğan, CHP grubunun bir anlamda kendileriyle anlaşma halinde olduğunu belirterek, “Ersin Albayrak ve kimi arkadaşlar meclis toplantısı öncesinde bir önceki ay geldi, kapıda konuştuk. ‘MİA konusunu bir sonraki aya erteleyelim. Bizim bir iki arkadaşımız karşı çıkıyor projeye. İkna edebileceğimizi düşünüyoruz’ dediler. Ben hiç yapmayacağımız bir şey yaptım ve konuyu bu aya erteledim. Burada yapılan iş iyi bir iştir. İçiniz müsterih olsun Ersin başkanım. Sizin grup kararınız var. Biz bunu tamamen sizin siyasi anlayışınıza bırakıyoruz” dedi.

 

ASKI SÜRESİNİ KAÇIRDILAR

MİA, İzmit Belediye Meclisi’nde bu konuşmalar eşliğinde onaylandı. Projeyle ilgili yapılan 1/1000’lik imar değişikliğinin 12 günlük askı süresi vardı. CHP’liler yasal süre içerisinde bu plan değişikliğine itiraz etmedi. CHP’de geçtiğimiz dönemlerde yönetimlerde yer alan kimi isimlere göre MİA Projesi halen kabul edilemez durumda, yapılan değişiklikler göstermelik, bilirkişi raporlarında belirtilen hataların hemen hepsi varlığını koruyor. Bilindiği gibi Kocaeli 2. İdare Mahkemesi bilirkişi raporunda; bölgenin ihtiyaçları olan eğitim, sağlık, sosyo-kültürel gereksinimlerin karşılanıp karşılanmadığının anlaşılamadığını, uygulama imar planında görülen sosyal ve teknik altyapı alanlarının da mevzuatta öngörülenin altında kaldığını, alandaki donatı dengesinin yetersiz olduğunu ve talebe göre farklı yükseklikte bina inşasının bölgenin bütünlüğünü bozacağını tespit edilmişti.

 

DAVA AÇMA HAKLARI VAR

Bilirkişi ayrıca yükseklik ve yoğunluk kararlarında alanın kendine özgü jeolojik yapısının dikkatte alınmadığını, bu alanlarda yatayda yapılaşma yerine dikeysel yapılaşmaya yer verilmesinin otopark ihtiyacını yeterince karşılayamayacağını, planlama alanının iç bölgelerinde yeşil alanların devamlılık arz edecek şekilde kurgulanmadığını belirterek, MİA projesinin imar mevzuatına, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uyarlılık bulunmadığını ifade etmişti. CHP’liler askı süresi içerisinde itiraz etmedi ancak hala bir şansları var. Belediye meclisinde ret kararı verildiği için parti yetkilileri 60 gün içerisinde dava açabiliyor. 30 gün geride kaldı. Yasal süre içerisinde CHP’liler dava da açamazsa MİA projesi onaylanmış olacak. 




Bizim Kocaeli




Haber Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis toplantısı Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun başkanlığında Leyla Atakan Kültür Merkezi Meclis Salonunda yapıldı. Toplantıda 128 madde görüşüldü.


MİA PLANI KABUL EDİLDİ

Temmuz Ayı Meclis toplantısında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Körfez ve Sanayi Mahallesi sınırları dâhilinde yer alan bölgede teklif edilen Merkezi İş Alanı (MİA) uygulama imar planı kabul edildi. 1. Derece Merkezi İş Alanı (MİA) ve Yoğunluğu ve Yapı Düzeni Yenilenecek Alan kapsamında yer alan 465 ha. büyüklüğüne sahip alanda hazırlanan uygulama imar planı, Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu görüşmelerinin sonuna gelindikten sonra meclise sunuldu. Gerçekleştirilen oylamada çoğunluğun oyunu alarak kabul edildi.


PLANA DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı toplantısında kabul edilen MİA Planı hakkında bilgilendirme ve teşekkür konuşması yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili ve İmar Komisyonu Başkanı Zekeriya Özak ‘’ Bugün tarihi bir gündür. Adeta nakış nakış işlediğimiz bu plan ile birlikte MİA bölgesi kentimizin parlayan yıldızı olacak. Tüm çabamız herkesin bildiği gibi atıl olan bir bölgeyi Kentimizin prestiji olan MİA Planı ile daha nitelikli, dinamik ve yeni bir kent merkezi haline getirmek. Bu planda emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na, STK, bölgedeki mülk sahipleri, sanayiciler, iş adamları, üniversiteler, Ticaret ve Sanayi Odasının temsilcileri, siyasi partilerimizin değerli temsilcilerine de katkıları ve emeklerinden dolayı her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum ‘’diye konuştu.




Yenigün


Geri Dön