Kocaeli son 50 yılın en kurak dönemini yaşıyor!
Türkiye'nin en önemli sanayi kentleri arasında yer alan Kocaeli'de, yağış azlığı nedeniyle kentin ana su kaynağı olan Yuvacık Barajı'nda su seviyesi yüzde 10'a kadar düştü...
Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yuvacık Barajı'nda 5 milyon metreküp su bulunduğunu belirterek, baraj gölüne giren günlük su miktarının yaklaşık 150-160 bin metreküp olduğunu anlattı.
Kocaeli'ye günde yaklaşık 350 bin metreküp su verildiğini ifade eden Bayram, 2 aydır Yuvacık Barajı'ndaki su miktarını 5 milyon metreküp seviyesinde tutuklarını kaydetti.
Bayram, su miktarını söz konusu seviyenin altına indirmediklerini dile getirerek, "Her türlü olumsuz duruma karşı tedbir alıyoruz. Şehre giren suyla çıkan su arasındaki farkını geçen yılın temmuz ayından bu yana Sapanca Gölü'nden sağlıyoruz. Şu an itibariyle 3 pompa çalışıyor. Günlük yaklaşık 180 bin metreküp su alıyoruz. Aradaki farkı Sapanca Gölü'nden sağlayarak, barajın arıtmasına getiriyoruz. Eğer Sapanca Gölü'nden şehre su takviyesi yapmamış olsaydık, 2013'ün Kurban Bayramından bir hafta önce barajda tamamen su bitecekti ve şehrimiz susuz kalacaktı. Kocaeli'de son 50 yılın en kurak döneminini yaşıyoruz. Yuvacık Barajı'nda şimdiye kadar bu şekilde bir su seviyesinde azalma kaydedilmedi" diye konuştu.
- "Sapanca Gölü ortak havzamızdır"
Türkiye'de yaşanan kuraklığın Sapanca Gölü'nü de etkilediğini belirten Bayram, gölde de su seviyesinin kritik noktaya yaklaştığını anlattı.
Bayram, çektikleri suyun Sapanca Gölü'nü etkileme durumunun olmadığını vurgulayarak, "Sapanca Gölü'nde yeterli su var. Sapanca Gölü'nün yıllık verimi 120-135 milyon metreküp arasında değişmektedir. Bizim geçen yıl buradan aldığımız su miktarı, 18 milyon metreküptür. Sapanca Gölü bizim ortak havzamızdır. DSİ'nin bize bize verdiği yıllık 30 milyon metreküplük tahsisatını kullanıyoruz. Sapanca Gölü'ndeki su kalitesi iyi, oradan alınan suyu arıtarak Yuvacık Barajı'ndaki suyu şebekeye veriyoruz" ifadesini kullandı.
- "2 yeni baraj yapılacak"
Bayram, mayıs ayına kadar bekledikleri kar yağışı ve yağmurla su rezervinin artmasını beklediklerini dile getirerek, yaşanan kuraklık nedeniyle DSİ tarafından daha sonraki yıllarda devreye alınması planlanan iki barajı bu yılki yatırım planına aldırdıklarını kaydetti.
Avcıdere ve İhsaniye Barajı'nın tamamlanmasıyla kente 30 milyon metreküp su vereceklerine işaret eden Bayram, "Biz aynı zamanda 'elimizdeki suyu daha verimli kullanalım" düşüncesiyle, sürekli su kaçaklarını aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Şebeke yatırımları yapıyoruz. 2004 yılında kayıp kaçak ortalaması yüzde 68'di. İlçe bazında aldığımızda, yüzde 70'in üzerinde yerler vardı. Şu anda biz bunu yüzde 30'a kadar indirdik. Yüzde 20 seviyesine inmek çok daha pahalı yatırımları gerektiriyor. Bu konuda çalışmalarımız da tatbik edeceğiz" dedi.
- "İlave su kaynaklarını devreye alacağız"
Bayram, arıtılan atık suları tekrar ileri arıtmadan geçirerek yeşil alan sulamasında kullanmak istediklerini ifade ederek, bu konuda bazı projeler ürettiklerini söyledi.
Kocaeli'nin, Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olduğuna vurgu yapan Bayram, arıtılan atık suyu sanayiye kullanma suyu olarak verip su sarfiyatını düşürmek istediklerini anlattı.
Bayram, Kandıra merkezinde de çiftçilere ileri arıtmadan geçirdikleri suyu vereceklerine dikkati çekerek, "Ultraviyole ile içerisinde bakterileri öldürdüğümüz sudan tarımsal amaçlı su vermeye başlayacağız. Bu yıl içerisinde yine Plajyolu arıtma tesisine bu sistemi kurup, SEKA Park'ın sulamasını buradan yapmayı planlıyoruz. Dilovası'nda önemli ve büyük bir atık su arıtma tesisi kuruyoruz. İhaleye çıkıyoruz. Buradan da sanayi kuruluşlarına gri su vermeyi planlıyoruz. Böylelikle sarfiyatı daha azaltacağız. İlave su kaynaklarını devreye alacağız. Uzun vadede bölgemizde vatandaşlarımıza su sıkıntısı çektirmeyeceğiz" diye konuştu.
AA