01 / 10 / 2024

Kocaelili müteahhitler konut ruhsatına düşük kat tepkisi verdi!

Kocaelili müteahhitler konut ruhsatına düşük kat tepkisi verdi!

Sektör temsilcileri, Kent Konut AŞ'nin kentin en güzel bölgelerinde sosyal konut adı alanda 8 kadı binalar inşa etmesine rağmen, müteahhiderin projelerine sadece 5 kat izin ruhsat vermesinin sosyal adaletsizliğe yol açtığını vur




Kocaelili müteahhitlerin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ni konut ruhsatları konusunda çifte standartlı olmakla suçladı. Sektör temsilcileri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan Kent Konut AŞ'nin kentin en güzel bölgelerinde sosyal konut adı alanda 8 kadı binalar inşa etmesine rağmen, müteahhiderin projelerine sadece 5 kat izin ruhsat vermesinin sosyal adaletsizliğe yol açtığını vurguladı.

Kocaeli'de faaliyet gösteren müteahhitleri sıkıntıya düşüren bu durumun bir an önce düzeltilmesini isteyen sektör temsilcileri, Kent Konufun arsa üretimine yoğunlaşmasının daha doğru olacağını savunuyor. Konuya farklı bir bakış açısı getiren Kocaeli Mimarlar Odası ise kentin tüm manzaralı boş arazilerinin kentin siluetini bozacak biçimde yüksek katlı yapılarla doldurulduğunu savunuyor.

Kent Konut'un sektörde haksız rekabet yarattığım üeri süren Alan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Metin Alan, "Binalar özel şirketler tarafından sözde denetleniyor. Kent Konut kalitesiz işçilik, yapı denetiminin olmaması, istediği imar planım yaptırabilmesi, yüksek kat, otoban kenarlarına inşaat gibi uygulamalarla bir çok sorunu barındırıyor. Özel şirketler bunların tam tersi bir yöntem izliyor. İlimizde hızla bina yapan Kent Konurtan şikâyeder gelmeye çoktan başladı. Ve evlerde otu¬ranlar haklarını aramaya başladığında Kent Konut projesi astarından pahalıya gelecektir" açıklamasını yaptı. Türkiye'de arsa üretiminin olmadığını öne süren Pekdemir İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sami Pekdemir ise "Kent Konut ve  TOKİ  arsa üretmeli. Haksız rekabet ve denetim eksikliği tabiki var. Kent Konut dar gelirli ailelere konut yapmakla mükelleftir. Fakat İzmit'te zengine hitap ediyor. Belediye ekmek yapacağına pasta yapmaya baş¬ladı. İmar planı 4 kata kadar izin verilirken Kent Konut 14 katlı binalar inşa ediyor. Bu durum nasıl açıklanabilir" diye konuştu. Kent Konut'a sağlanan avan-tajların diğer sektör temsilcilerine de sağlanması gerektiğini kaydeden Çağlayan AŞ Elegante İnşaat sahibi Fuat Çağlayan ise "Haksız rekabet yaratan Kent Konut yapı denetim parası yatırmıyor. Bu doğal olarak maliyederini etkiliyor. Aynışardarbizleredesağlansabizde fiyatlarımızı düşürebiliriz. Müşteriler genelde ucuza bakıyor. Kaliteye bakan çok az insan var. Ne yazık ki kalitesiz yapılarla bizim birinci sınıf yapılan bir tutmaya çalışıyorlar" dedi.

Müteahhitlerin önü kesildi
Özkaya Grup iştiraklerinden Soykaya İnşaatın Genel Müdürü Ümit Kaya, 2007 yılında 544 dairelik önemli bir site projelerinin başladığım belirterek, "Sitemiz İzmit'in en iyi zeminine sahip. Yapılan tüm tespitlerde bu sonuç çıktı. Ancak encümen kararı 5 kat olmasına rağmen evlerimizin kat sayısı 3'e düşürüldü. Sonra yeniden 4'e çıkarıldı. Oysa ki zemin aynı zemin. Tabi biz bu süreç içerisinde ciddi prestij kaybettik. Bunun hesabını kim verebilir Maalesef tüm müteahhitlerin önü kesilmiş du¬rumda. Şu bir kere anlaşılmalı, bizler yüksek kar marjı peşinde değiliz, sadece ekmeğimizin peşindeyiz" şeklinde konuştu.


Kocaeli Mimarlar Odası Başkanı Yalçın Ergen: Olası depremler yeni konut alanlarının açılması için gerekçe gösterildi. Kent Konut ve TOKİ ticari kaygılarla hareket etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu alanda çifte standart uyguladı. Depremden sonra; kentin imarı çoğu yerde 3-4 kat olarak öngörülmüş ve az da olsa maksimum 5 kat olabilecek bölgeler planlanmıştır. Deprem mağdurlarına, hak sahiplerine teslimi yapılan bu konutlardan sonra da yeli konut alanlarının yapımı devam etmiş ve 'ine bu imalatlara olası depremler gerekçe olmuştur. Bu kadar çok konuta ihtiyaç olmadığını ve bu konutları artık kişilerin ikinci üçüncü yatırım olarak almaya başladığını bizler görebilsek de, Büyükşehir belediyesi 2023 yılında nüfusu arttırmak için koyduğu uçuk projeksiyon rakamına ulaşmak adına mıdır, bilinmez istatistiki konut ihtiyaç verisi saptamadan imalata devam ediyor. Bilindiği gibi afet gerekçesi ile konut üretimini desteklemek adına "kentsel dönüşüm" yasa tasarıları çalışılmış, belediyenin kendi inşaat şirketleri ile "ihtiyaç olan sosyal konutu" yapması sağlanmaya çalirsilmiştir. Bizim sosyal adaletsizlik olarak nitelendirdiğimiz yüksek katlı konut yapma yani imar dışı fazla kat yapma hakkı da yine bu şirketlere verilmiştir. Böylece kentin tüm manzaralı boş alanları veya afet gerekçesi ile iyileştirme bahanesiyle boşaltılan alanları kentin siluetine olumsuz katkılar sunacak biçimde yüksek katlı yapılarla konumlandırıl-mıştır. Özellikle İzmit merkezde eski izmit kentinin silueti tamamen bozulmuştur. Birbirinin aynı mimarideki bu bloklar, kentleri tekdüze hale getirmiş, kentin yansıması olan mimari kültür kalmamıştır.

Kent Konut AŞ Genel Müdürü Metin Kalafat: Kocaeli'nin nüfusu 1.5 milyon. Hızla büyüyen ve gelişen bir şehir. Kentin yıllık konut ihtiyacı 5 bin 500 konut. Kendi istatistiklerimizi oluşturma doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz Kent Konut 2 tip konut üretip satıyor, ilk grup hiç evi olmayan, dar gelirli ya da engelli vatandaşların müracaat edebileceği konutlar. Bu konutlar 1+1 veya 2+1'dir. Diğer grup ise daha büyük kullanım alanına sahip. Bu konutların bir kısmını evleri yıkılan hak sahiplerine veriyoruz. Kalan daireler ise başvuran herkesin sa¬tın alabileceği kampanyalar ile Kocaeli halkına sunuluyor. Kent Konut'un kat planları kamuoyuna yanlış aktarıldı. Konut üreteceğimiz alan¬larda şartlan yerine getirmek suretiyle kat artırımı talebinde bulunduk. Bu amaçla plana esas kat artırımı için zemin etüdü yapılıyor. Zemin uygunsa yeşil alan ve sosyal donatı terkleri yapıldıktan sonra inşaat alanı yatay değil, dikey olarak kullanılıyor. Yaptığımız inşaatın metrekaresi değişmiyor, inşaatı az katlı geniş alanlara yaymak yerine, yeşil alan ve sosyal tesisler yapabilmek için zeminin uygun olduğu yerlerde yüksek binalar yapıyoruz. Bu çalışmalar sadece kentsel dönüşüm alanlarında yapılıyor. Söylenilenin aksine pahalı konut üretimine yönelmedik. Kaliteli ko¬nutları en uygun ödeme seçenekleri ile halka sunduk. Bankaların üyelerimize, daha düşük faiz ve daha uzun vadeli ya da bir iki yıl ödemesiz seçenekler sunmaları için devreye giriyoruz. Son 2,5 yılda konut kredileri artış oranında yüzde 99'u yakala¬yan Kocaeli, 3 büyük şehri geride bıraktı. Yılda 5 bin konut üretimine ulaşmayı hedefliyor. Şirket olarak Gebze, Çayırköy, Kandıra ve Gölcük'te talep ' toplama çalışmalarına başladık. Bu hamleyi Kocaeli'nin her bölgesine yayacak ve vatandaşları ucuz ve kaliteli konut sahibi yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'de işyerlerinde iş sağlığı ve Güvenliği Koşullarının iyileştirilmesi Projesi'ne de (ISGIP) kabul edildik. Bugüne kadar Kocaeli'de 3 bin 295 adet konut ürettik. 4 bin 151 adet konutun üretimi de sürüyor.
Dünya


Geri Dön