28 / 04 / 2024

Kocaeli'nin yarım asırlık hayali teleferik projesinin yüzde 95'i tamamlandı!

Kocaeli'nin yarım asırlık hayali teleferik projesinin yüzde 95'i tamamlandı!

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü'nü aynı anda izleme imkanı sunacak olan ve Samanlı Dağları'nın zirvesine ulaşım sağlayacak teleferik hattının yüzde 95'lik bölümü tamamlandı.



Kocaeli'nin "yarım asırlık hayali" şeklinde nitelendirilen Kartepe Teleferik Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin tamamen kendi kaynaklarıyla Türkiye'de bir ilk olarak Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında hayata geçirildi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu projede yürütülen çalışmalar kapsamında kabinleri taşıyacak gidiş ve geliş olmak üzere 9 bin 736 metre uzunluğundaki çelik halatlar da gerildi. Ayrıca yine verilen bilgilere göre depo alanı içerisindeki kabinlerden 31 tanesi askıya alınırken kalan 42 tanesi için de çalışmalar sürüyor. Teleferik sisteminde bulunan makine, motor ve hat testlerine başlandı.

Derbent ile Kuzuyayla arasında çalışacak olan söz konusu teleferik hattı, yeşil ile mavinin tonlarıyla iç içe yolculuk imkanı da sağlayacak. İki istasyonun bulunacağı teleferik projesinde, 10'ar kişilik 73 kabin hizmet verecek. Saatte 1500 kişi kapasiteli teleferik hattında iki istasyon arasındaki mesafe ise 14 dakikada aşılacak.

Test çalışmalarının tamamlanmasından sonra 2024 yılının Şubat ayında hizmete girmesi planlanan teleferik, kentin turizm potansiyeline katkı sağlayacak.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Anadolu Ajansı muhabirine, proje çalışmalarında zor kısmın tamamlandığını, bundan sonra kabinlerin hatta yükleneceğini, ardından da test sürüşlerinin yapılacağını dile getirdi.

Kocaeli nin yarım asırlık hayali teleferik projesinin yüzde 95 i tamamlandı!

Tahir Büyükakın, gelecek sene şubat ayının başında tüm kabinlerin sisteme yüklenmiş olmasının planlandığını dile getirerek "Şubat ayı sonu gibi işletme başlar. Kurulum safhası da tamamlandı. Bundan sonra daha çok test safhası şeklinde düşünülmeli. Kocaeli'nin, Kartepe'nin 50 senelik hayali aslında. Kartepe, bundan sonra bambaşka bir yer olma yolunda. Kocaeli bu anlamda ilerlemiş olacak." dedi.

Açıklamasında Kartepe'nin, turizm potansiyeli olan ve bu anlamda mesafe kaydeden bir yer olduğunu belirten Tahir Büyükakın, şunları kaydetti: "Söz konusu teleferikle özellikle Kartepe'ye erişim ve bu bölgede turizm bağlantılı gelişim ortaya çıkacak. Bunun gelişim planları da tamamlandı. Onun inşaat çalışmaları da bir taraftan devam ediyor. Her geçen gün üzerine ilave ederek gidiyoruz. Şu anda burada kurulmuş olan teleferik sistemini devreye almak için çalışmalar test safhasında, aslında teleferik bitti. Bundan sonraki bölüm yalnızca daha güvenli halde sürüş için testlerin yapılacağı aşama. İnşaatla ilgili kısım tamamlandı. Bu nedenle artık Kocaeli'nin teleferiği var."

Tahir Büyükakın, teleferikle Kartepe'nin gerçek bir turizm merkezi olacağını kaydederek, "Teleferiğin yapılması, yalnızca bu bölgeye teleferik için gelenlerin sayısını artıracak. Bu arka alanda yapılanlar, hızlı bir biçimde teleferikle beraber ilave turistik kazançlar sağlayacak. Daha sonra otellerin inşa edilmesi burayı başlı başına bir destinasyon haline getirecek. Yalnızca kış turizmi değil, yazın yayla turizmi anlamında da ciddi etkileri olacak. Bölgede turizmle bağlantılı diğer fonksiyonlar gelişecek." dedi.

1941'de Marmara'yı gören arsanın metrekaresi 3 liraya satılmış!

Buca’daki gecekondu önleme bölgesi planları yeniden askıda! Belediye hizmet alanı gitti, konut alanı geldi! 

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı'ndan 5 öneri!


Geri Dön