22 / 12 / 2024

Komşu gürültüsüne karşı ne yapılabilir? 

Komşu gürültüsüne karşı ne yapılabilir? 

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında komşu gürültüsünü  kaleme aldı. Peki komşu gürültüsüne karşı ne yapılabilir? 



Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında komşu gürültüsünü kaleme aldı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Komşum evinde sürekli gürültü yapıyor. Rahatsızlığımı ilettim ama ses azalmadı, daha da arttı. Ne yapabilirim?" sorusunu sordu. Peki komşu gürültüsüne karşı ne yapılabilir? İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği yanıt...

Komşu gürültüsüne karşı ne yapılabilir? 

Herkesçe bilinen Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince komşuların birbirlerine karşı bazı sorumlulukları bulunuyor. Bu sorumluluklardan bir tanesi de kişilere rahatsızlık vermemek. KMK 18. Maddesi'nde yer aldığı üzere, birbirlerinin haklarını çiğneyemez, komşular birbirlerini rahatsız edemez ve yönetim planlarına karşı uyumlu olma hükümlerine sahiptir. Komşunun gürültü yapması kanun hükmüne aykırılık teşkil eder. Uzun süreli müzik dinlemek, yüksek sesle kavga etmek, uygunsuz zamanlardaki tamir ve tadilat gibi ses çıkarıcı işlemler bir diğerini huzursuz eder. Eğer gerçekleştirilecek olan işlemler ve zaman zaman ortaya çıkan nedenler, komşuya açıklanır veya haber verilirse anlayışla karşılanacağı gibi, ileri boyutu komşunun hakkını gasp eden tavır ve düşünceler son derece rahatsız edici olur. Bu nedenle de hak doğurur. Kabahatler Kanunu'nun 36. Maddesi'nce gürültüden dolayı kaynaklanan eylemlere para cezası verilir.

Komşu gürültüsüne karşı ne yapılabilir? 

Verilen idari para cezasına rağmen süren davranışlar varsa, sulh hukuk mahkemesine dava açabilirsiniz. Meydana gelen olayda çekilmez hal tespiti alıp yasak koydurulabilir. Uzun  süre devam eden eylemlerde de kişilerin huzur ve sükûnetini bozma kapsamında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Kombiyi açmayan komşuya dava açılabilir mi?


Geri Dön